JAKE REČI

MI BOLJI OD HRVATA I GRKA!? As Partizana o KATASTROFI srpskog fudbala: Da se zna ko je gazda, a ko otvara kapiju!

Autor Milutin Vujičić

Nenad Marinković oštro o lošoj sezoni srpskog fudbala u Evropi.

Izvor: TV Arena sport/Screenshot

Srpski fudbal se obrukao ove godine u Evropi i na 28 utakmica doživeli smo čak 25 poraza, uz tek jednu pobedu i dva remija. Zbog toga smo pali na 19. mesto UEFA rang-liste i godinama ćemo trpeti posledice zbog toga, na šta upozorava i bivši srpski fudbaler Nenad Marinković, danas skaut u Partizanu.

"Dok sam igrao fudbal, nisam voleo statistiku, ali ova je grubo rečeno - katastrofa. Večerašnja utakmica TSC-a u Atini je pokazala da nismo dostojni Evrope (5:2 za Olimpijakos, prim. aut.). Moramo da se okrenemo i gledamo u budućnost, da uhvatimo korak ka Evropi, da bolje radimo, ali i da ozbiljnije shvatimo neke stvari. Olako shvatamo neke stvari. Kao, lako je to, to je Olimpijakos. Pokazao je večeras Olimpijakos kakav je klub", naglasio je Marinković za TV Arena Sport.

Nenad Marinković ističe da "ne zna šta je najveći problem" i da je tu potrebno pronaći odgovor, ali je jasno da se vrtimo oko istih stvari - lošijih igrača, slabog igračkog kadra ili nedovoljno kvalitetne lige. "Naša liga je slabija i vidite da ne možemo da ispratimo ritam belgijskog i grčkog fudbala. A, kažu neki naši ljudi da smo bolji od Grka i Hrvata, a svi oni bolji od nas u Evropi. Treba da se spustimo na zemlju i sagledamo stvari sa realne strane", poručio je bivši fudbaler i rekao da se nada da će TSC i Čukarički izvući pouke iz ove evropske jeseni.

Njegov predlog je da se smanji broj klubova u ligi, da se igra trokružno kao u nekim zemljama regiona, a ističe da je na kraju za uspeh klubova najvažniji "uređen sistem". Kao primer toga, izdvaja Bode/Glimt iz Norveške i Šturm iz Austrije, koji će igrati proleće u Evropi."Oni su iz uređenog sistema. Da li je to dovoljno? Prave rezultat jer znaju ko šta radi u klubu. Zna se ko dovodi, ko je trener... Zna se što kažu ko je gazda, a ko otvara kapiju. To je put koji mi treba da imamo", kazao je on.

Prema rečima Marinkovića, srpski fudbal takođe oskudeva za talentovanom decom u mlađim kategorijama i ističe da to nije ni blizu kao što je nekada bilo. Sve je manje reprezentativaca iz Crvene zvezde i Partizana, a isto tako većina ih je koncentrisana u Beogradu, što je takođe problematično. Ipak, kako pišu mediji o njima, reklo bi se da je sve idilično i da se ništa nije promenilo u međuvremenu: "Ima manje talenata... Prave se bomastični naslovi, a verujte da nisu ni blizu tog kvalitet. Pumpaju ih roditelji, pravi se da su Mesi, a nisu ni M. Misliš da si završio kad te povežu u medijima sa Portom i Realom, a nisi ni počeo", naglasio je skaut crno-belih.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V:)