PRESUDA

DONETA ODLUKA KOJA ĆE PROMENITI FUDBAL: Bogati klubovi pobedili, dobili dozvolu da NAPUSTE Ligu šampiona i igraju sami!

Autor Milutin Vujičić

Zvanično je doneta presuda koja bi mogla da promeni istoriju fudbala.

Izvor: Profimedia/pressinphoto / ddp USA

Evropski sud u Luksemburgu doneo je danas presudu koja bi mogla da promeni fudbal. Prema njihovoj odluci, FIFA i UEFA su nezakonito sprečavale klubove pre dve godine da osnuju "Superligu bogatih". U prvi mah, branili su se zakonima Evropske unije, i na taj način su "ugušili pobunu" najbogatijih klubova Evrope, međutim sada je doneta odluka koja to menja jer ono što su uradili FIFA i UEFA nije u skladu sa zakonom.

"Pravila FIFA i UEFA nalažu da svaki projekat o novom fudbalskom takmičenju, kakav je i Superliga bogatih, mora da dobije njihovu autorizaciju. Oni su pod pretnjom sankcijama ovim klubovima i igračima branili da učestvuju u tim takmičenjima, a to nije legalno", stoji u obrazloženju Evropskog suda u Luksemburgu.

Dobro je poznato da su nakon pretnji FIFA i UEFA gotovo svi klubovi "izašli" iz ovog projekta, a ostali su samo Barselona, Real Madrid i Juventus, od kojih se očekuje da ponovo pokrenu ovu ideju. Ipak, to neće biti lako pošto smo videli da su prethodnih dana Bajern i Pari Sen Žermen jasno poručili da ne žele da se "odmetnu" od UEFA i FIFA, dok je takođe poznato i da su klubovi iz Engleske pod pritiskom navijača morali da odustanu.

Ipak, sada kada postoji "zeleno svetlo" - ništa ne sprečava Superligu da ponovo postane aktuelna. "Dobili smo pravo da se takmičimo. Monopolu UEFA je došao kraj, fudbal je slobodan. Klubovima više ne mogu da prete i sada oni sami odlučuju o sopstvenoj budućnosti: navijačima predlažemo da besplatno gledaju mečeve, a klubovima garantujemo prihode i troškove solidarnosti", naglasio je Bernd Rajnhart, inače izvršni direktor kompanije koja zastupa interese Superlige bogatih i koji nije dodatno otkrio šta ovo znači za fudbal koji se od aprila 2021. godine ipak promenio.

Liga šampiona je dobila novi format sa 36 klubova, videli smo da je "eksplodirao" fudbal u Saudijskoj Arabiji, pa će zbog toga možda najbogatiji klubovi "biti primorani" na veću zaradu od Superlige, odnosno neće čekati UEFA i FIFA da povećaju svoje nagradne fondove.

Podsetimo, uz pomenuti Real Madrid, Barselonu i Juventus, ideju Superlige bogatih su u početku podržali Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)