GOTOVO!

KUPILI DVE LIGE ŠAMPIONA, SAD SE GASE! Gigant "likvidiran" - imali NAJSKUPLJEG na svetu, pa sve puklo preko noći!

Autor Milutin Vujičić

Veliki udarac za tržište u Kini, ali i na fudbalski klub Guangdžou koji je dominirao u prošloj deceniji.

Izvor: Profimedia

Prema odluci Suda u Hongkongu naređena je "likvidacija" građevinskog giganta Evegrandea što će imati ogroman uticaj na kinesku ekonomiju, pošto je u pitanju najzaduženiji investitor na svetu sa procenjenim obavezama od oko 300 milijardi dolara. Evergrande je već godinama u velikim finansijskim problemima i postavljalo se samo pitanje kada će propast biti i definitivna, što će inače imati uticaj i na fudbal.

Kako je to moguće? Evergrande je kompanija koja je stajala iza kineskog kluba Guangdžou, koji je u drugoj deceniji 21. veka dominirao kineskim fudbalom i istovremeno osvajao dva puta azijsku Ligu šampiona. U svojim redovima imali su skupo plaćene fudbalere i trenere, spremali su se i za globalnu dominaciju, a onda je "balon pukao" kada je otkriveno da je Evergrande u velikim dugovima i da je pred stečajem. Prestali su da isplaćuju dugovanja (300 milijardi dolara duguju poveriocima) još 2021. godine, potom je uhapšen najveći broj "glavešina", dok je kompanija 18. avgusta podnela zahtev za stečaj u Njujorku.

Izvor: Profimedia

U međuvremenu, Guangdžou je počeo da propada od "korona sezone", kada je klub iz naziva i "skinuo" Evergrande s tim da je ova kompanija i dalje zvanično vlasnik 56,71 odsto kluba. Planirali su čak i izgradnju stadiona od 100.000 gledalaca, ali je to stopirano na polovini projekta - kada je tim ostao bez ključnih igrača i ispao u drugi rang kineskog fudbala.

Tokom svog "zlatnog perioda", koji bismo mogli da gledamo od 2011. do 2022. godine, Guangdžou Evergrande je čak osam puta bio šampion Kine, dok je dva puta bio i viceprvak (2018. i 2020. godine). Takođe, postali su i prava azijska sila pošto su osvojili dve Lige šampiona (2013. i 2015. godine), dok su takođe učestvovali i na dva Svetska klupska prvenstva gde su gubili u duelima za treće mesto. Dakle, čak i na međunarodnoj sceni su bili uspešni.

Izvor: Profimedia

Od poznatih igrača koji su nastupali za njih valja istaći brazilce Murikija i Klea (bivši igrač Zvezde i Partizana), da bi potom stigao i argentinski vezni fudbaler Dario Konka, tada treći najplaćeniji fudbaler sveta sa platom od 12,5 miliona dolara po sezoni. Stizali su potom i Elkeson, Dijamati, Barios, Đilardino, Gulart, Karvaljo, Paulinjo, Robinjo, Taliska, Džekson Martinez i mnogi drugi.

Danas, klub se takmiči u drugom rangu kineskog fudbala i nema nijednog stranca, sem španskog trenera Salve Suaja kome je ovo prvi samostalni posao. Nije poznato šta će se desiti sa klubom posle "likvidacije" Evergrandea.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)