Fudbal

BIO JE NAJBOLJI U ZEMLJI, A SAD BOS SPAVA NA ULICI: Postao beskućniik, gladuje, a deca NI DA ČUJU za njega!

Autor Milutin Vujičić

Tužna sudbina poznatog fudbalera Apolinara Panijagve.

Izvor: Twitter/eldoctorpelaez/Screenshot

Na društvenim mrežama "vrti" se snimak jednog beskućnika za koga se ispostavilo da je proslavljeni fudbaler koji danas u 78. godini nažalost nema ni krov nad glavom. U pitanju je Apolinar Panijagva koji važi za jednog od najboljih napadača u istoriji Paragvaja, a koji je 1971. godine bio i najbolji strelac kolumbijske lige u kojoj je stekao veliku slavu igrajući za Milionarios, klub sa kojim je bio i šampion, što je činio i sa Libertadom u rodnom Paragvaju.

U njegovo vreme, fudbal nije bio tako "bogat sport", ali i ono malo što je zaradio potrošio je "usput" i nije se obezbedio za penzionerske dane. Zato već godinama luta paragvajskim ulicama i prosi za pomoć, a kada izgovori svoje ime - mnogima "zazvoni" u glavi i pomognu mu jer pamte priče svojih očeva i deda da je bio veliki fudbaler.

Panijagva je pored već pomenutog Libertada i Milionariosa, igrao i za Olimpiju i Guarani, dok je takođe bio i reprezentativac Paragvaja. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka skupio je 18 nastupa i postigao je jedan gol, ali to nije bilo dovoljno da dobije "nacionalnu penziju" i da živi pristojno do kraja života. Nažalost, Panijagva je u sve gorem stanju, na snimku koji već duže vreme kruži mrežama vidi se da sedi prljav, bez cipela i odgovara na pitanja jedne žene o uspesima iz fudbalske karijere kojih nije bilo tako malo.

Prema izveštajima medija, tokom noći bivši fudbaler odlazi u jednu straćaru u kojoj spava, a njegova deca ga potpuno ignorišu iako žive u komšiluku. Jedinu pomoć ima od lokalnog frizera koji ga povremeno ošiša i daje mu novac. Osim dece, ignoriše ga i država čije apele nisu čuli navijači i za sada nema nagoveštaja da će biti sklonjen sa ulice.


BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)