Fudbal

NAJBOGATIJI FUDBALER SVETA SE GURAO DA IGRA, A NEMA POJMA! Sad je doživeo jezivu povredu, a za njega niste čuli!

Autor Milutin Vujičić

Bratanac brunejskog princa pokušava već godinama da se bavi fudbalom, ali to mu ne uspeva. Sada je doživeo tešku povredu zbog koje će na dugu pauzu.

Izvor: Facebook/Ratchaburi FC/Screenshot

Nedavno je objavljena lista 100 najplaćenijih sportista sveta za 2023. godinu na kojoj dominira Kristijano Ronaldo sa godišnjom zaradom od 275 miliona dolara, međutim na listi je "zaboravljeno" jedno ime. U pitanju je Faik Bolkijah koji je nezvanično najbogatiji fudbaler sveta, ali ne zbog svog fudbalskog umeća ili zarade koju ima od fudbala. Razlog zbog kog je Faik Bolkijah toliko bogat je njegov otac. S obzirom na to da je sin brunejskog princa Džefrija Bolkijaha i istovremeno bratanac brunejskog sultana Hasanala Bolkijaha, njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 30 milijardi dolara.

Ipak, njegova fudbalska karijera je sada pod znakom pitanja. Račaburi, tajlandski klub za koji igra Bolkijah, objavio je da je fudbaler doživeo tešku povredu i da je pred njim ozbiljna operacija. Za sada nije precizirano koliko dugo će pauzirati, ali s obzirom na to da mu fudbal nije prioritet u životu, pitanje je i koliko će Bolkijah rizikovati posle sveta.

"Danas je najtužniji dan jer je moj brat, princ Faik doživeo povredu igrajući za Račaburi. Moraš da znaš da ćemo biti sa tobom na svakom koraku dok ne budeš opet nosio naš dres i postizao golove za 'zmajeve'. Iako si ovde tek osam meseci, svi u klubu i svi navijači te vole. Čekaćemo te da se vratiš još jači, moj dečače", napisao je predsednik tajlandskog kluba Tanavat Nitikačana koji je bogatog fudbalera posetio u bolnici.

Nekadašnji kapiten reprezentacije Bruneja je inače rođen 1998. godine u Los Anđelesu, a nastupa na poziciji levog krila, dok može da odgovori i na desnoj strani jer mu je desna noga jača. Inače je kao tinejdžer bio u akademijama Čelsija, Sautemptona i Lestera, gde jednostavno nije mogao da priđe njihovim talentima, da bi 2020. godine otišao u portugalski Maritimo. Od 2021. godine je u Tajlandu gde je prvo igrao za Čonburi, a sada je u pomenutom Račaburiju. Ove sezone odigrao je 13 utakmica u prvenstvu Tajlanda i postigao dva gola.

Sve do odlaska u Tajland, nije odigrao nijednu profesionalnu utakmicu i nastupao je samo za mlade timove, ali ga to nije sprečilo da sa 17 godina debituje za reprezentaciju Bruneja, čak i da bude kapiten na šest utakmica koliko je odigrao. Ipak, čak i da mu propadne karijera, ne mora da brine - rođak je sutlana od Bruneja koji je "težak" 30 milijardi.

Pogledajte i kakvo fudbalsko znanje ima najbogatiji fudbaler sveta Faik Bolkijah:

Faik Bolkijah
Izvor: YouTube/Gaming Made Familiar

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)