Fudbal

NAJSTARIJE FUDBALSKO TAKMIČENJE ZAUVEK PROMENJENO! Ukinuto pravilo zbog kojeg smo ga obožavali

Autor Mladen Šolak

Englezi usvojili krupnu promenu, koja će razbesneti timove van Premijer lige.

Izvor: Robert Hallam / Shutterstock Editorial / Profimedia

Engleski FA kup, najprestižnije kup-takmičenje na svetu započeto davne 1871. godine, ukinulo je "reprizu" utakmica koje se završe nerešeno. Tradicionalne "riplej" utakmice više neće biti igrane, na radost trenera najboljih ostrvskih klubova, a na žalost navijača "malih" timova, čiji su ljubimci uspevali da nekako izdrže 90 minuta protiv favorita i opet igrali sa njima.

Velika promena je napravljena na osnovu dogovora Fudbalske asocijacije Engleske i Premijer lige, koji će biti na snazi u narednih šest godina. U postojećem formatu, ne postoji "riplej" utakmica od 5. kola i nadalje, ali sada je ukinuta od 1. kola, uz obrazloženje širih promena u UEFA kalendaru velikih takmičenja.

Prema trenutnim pravilima, timovi od pete do 10. lige u Engleskoj igraće kvalifikacije za 32 mesta u FA Kupu i u toj fazi biće "riplej" utakmica, ali kada krene 1. kolo, igraće se samo na jedan meč.

Prethodnih godina, UEFA je napravila i treće klupsko takmičenje, Konferencijsku ligu i uz nju je povećala broj timova učesnika u Ligi šampiona od sledeće sezone, sa 32 na 36.

Istovremeno, i FIFA je proširila svoje svetsko prvenstvo za klubove na čak 32 kluba učesnika, počev od 2025. godine. Sve veće obaveze najvećih timova uslovile su saveze i takmičenja da se adaptiraju i da im smanje broj utakmica tamo gde mogu. Od toga nije bio sačuvan ni FA kup.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Tagovi