Fudbal

ZVEZDIN MAGIKO U ISTORIJI! Ostavio za sobom Dekija, Mijata, Kežmana...

Autor Mladen Šolak

Opet je pokazao da Zvezda ne može bez njega!

Izvor: MN Press

Najbolji fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai ispisao je još jednu stranicu istorije "večitih" derbija. U pobedi svog tima protiv Partizana 3:2 u subotu, postigao je svoj peti gol u derbijima i izjednačio se sa legendama "večitih", Stjepanom Bobekom i Prvoslavom Mihajlovićem iz Partizana, odnosno s Dušanom Duletom Savićem iz Zvezde.

Zvezdin "Magiko" prvi put je dao gol u derbiju 12. septembra 2015, u pobedi Zvezde protiv Partizana 3:1 pod vostvom "Grofa" Božovića, potom je bio strelac u remiju 1:1 u 163. "večitom" derbiju na stadionu Partizana. I tada, kao i ove subote, dao je gol iz penala da postavi konačan rezultat nakon što je prethodno crno-bele doveo u vođstvo Filip Stevanović.
Sledeći gol Partizanu u prvenstvenim utakmicama Katai je dao u 165. "večitom" derbiju 19. septembra 2021. godine, takođe u Humskoj i takođe za 1:1, a četvrti i do večeras svoj poslednj gol dao je u 166. derbiju, u kojem je Zvezda 27. februara 2022. pobedila 2:0, a uz Kataija gol je dao Norvežanin Ohi Omoidžuanfo.

Alekasndar Katai bio je efikasan protiv Partizana i u Kupu i u sezoni 2021/22 praktično je sam pobedio crno-bele u finalu i sa dva gola doneo trijumf 2:1 i trofej. U tom takmičenju on će ponovo povesti ekipu u meč protiv tima iz Humske, prestojeće srede, kada će biti na programu polufinale na stadionu "Rajko Mitić".

Najbolji strelac u istoriji derbija je Partizanov Marko Valok sa 13 golova i verovatno nedostižnim učinkom. Iza njega su Zvezdini Bora Kostić i Dragan Džajić sa po devet golova, prate iz Kosta Tomašević (Zvezda) i Milan Galić (Partizan) sa po osam..

Da li će Katai i sledeće sezone imati šansu da popravi svoj golgeterski rekord u derbijima i da eventualno stigne i još neke velikane, poput Partizanovog Moce Vukotića ili Zvezdinog Ivana Toplaka (po šest golova), Zvezdinog golgetera Zorana Filipovića i asa koji je tresao mreže u oba "večita" rivala, Milka Đuroviskog (po sedam)? Zvezdin trener Vladan Milojević govorio je o tome posle derbija.

"Koliko znam, Sale je veliki profesionalac, veliko je poglavlje savremene istorije Crvene zvezde i toliko plemenit i dobar fudbaler... Kao trener želeo bih da bude što duže, jer mladi igrači od njega dosta mogu da vide, a složićete se da je to melem za navijače i sve koji vole fudbal. Dosta je patio, borio se, ali moram da ga pohvalim, jer toliku želju ima. Nije bio u mom prvom mandatu, prvi put ga treniram. Imali smo iskren razgovor i u njegovim očima sam video veliku želju da pomogne ovom timu. Potreban nam je i to vraća"

Petim golom u derbiju, Katai je ostavio za sobom igrače koji su dali po četii, a tu su tako zvučna imena da su neka pisala istoriju evropskog i svetskog fudbala, poput Peđe Mijatovića, Dejana Stankovića, Mateje Kežmana...

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: