Fudbal

TA ODLUKA JE REŠILA VEČITI DERBI! Sudija Raka Đurović o spornoj situaciji - da li je bio penal za Zvezdu?

Autor Mladen Šolak

Poznati arbitar analizirao je i drugu spornu situaciju sa "večitog derbija" Zvezda - Partizan. Ocenio je da sudija nije dorastao takvom zadatku.

Izvor: TV Arena sport/Screenshot/MN Press

Bivši fudbalski sudija Rade "Raka" Đurović analizirao je sporne situacije 173. "večitog" derbija Crvena zvezda - Partizan i rad arbitra Pavla Ilića. Prema njegovom mišljenju, pri rezultatu 2:2, u nadoknadi vremena sudija je ispravno dosudio penal za Zvezdu zbog faula levog beka crno-belih Nikole Antića na napadaču domaćih Osmanu Bukariju. U tom penalu i kasnijem golu Aleksandra Kataija, poznati arbitar video je prelomni trenutak derbija.

"Iako je klizeći start počeo van šesnaesterca, do poslednjeg kontakta za prekršaj, odnosno saplitanja je došlo unutar 16 metara i zbog toga je ispravno bilo dosuditi penal za Crvenu zvezdu. Čak iako je možda prvi kontakt između igrača Partizana i Crvene zvezde nastao van kaznenog prostora - ovde to nije bitno. Čak iako je odbrambeni igrač možda dotakao loptu - i to nije bitno jer je nije izbio i oduzeo posed napadaču. Sve u svemu, ispravna odluka koja je rešila utakmicu", napisao je Đurović na svom Tviter nalogu.

Pogledajte tu situaciju:

Zvezda Partizan penal
Izvor: YouTube/TV Arena sport

"Sudija ipak nije dorastao zadatku"

Posle burnih protesta crno-belih zbog nedosuđenog faula na kapitenu Svetozaru Markoviću, Đurović je dao sud o toj situaciji pre gola Šerifa Endiajea, istakavši da nije bio prekršaj i da je gol ispravno priznat. Međutim, on je zamerio kriterijum sudiji i zbog toga smatra da Pavle Ilić nije položio.

"Sudija ipak nije dorastao ovakvoj utakmici Superlige, naročito dva puta zaredom u kratkom periodu. Način na koji je sudio i kriterijum koji je izabrao u početnom delu utakmice je pokazao da je opterećen i da ne može da iznese pritisak. Svirao je prelako nekoliko prekršaja na startu i to mu je odmoglo u nastavku, a naročito kod kontroverznog drugog gola za Crvenu zvezdu. Tu se vraćamo na ono što stalno pominjem - neophodnost da Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije uspostavi jedinstven kriterijum za sve, da se podigne lestvica i približi evropskom, prenese svim akterima pa onda i primenjuje. Ovako, dušu je dalo za zloupotrebe, i stalno ćemo imati ovakve sporne situacije koje će podeliti mišljenja, a timovi nam neće biti spremni za evropske duele".

Sudija Ilić sudio je prethodna dva derbija, a Sudijska komisija neće imati mnogo vremena da delegira arbitra za predstojeći susret Zvezda - Partizan, zakazan već za sredu u polufinalu Kupa Srbije.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: