Fudbal

"SUDIJA DERBIJA SEBI UČINIO MEDVEĐU USLUGU" Raka Đurović: Nije ostao dosledan, pokazao da je sebe uznemirio

Autor Mladen Šolak

Bivši sudija analizirao rad arbitra "večitog derbija" Pavla Ilića

Izvor: MN Press/RTV Pink/Screenshot

Iako su prošla dva dana od utakmice Zvezda - Partizan, ambijent oko "večitih" je kao da se upravo završila. Bivši sudija Rade "Raka" Đurović oglasio se nakon 173. "večitog" derbija Crvena zvezda - Partizan i ocenio da sudija Pavle Ilić nije trebalo da bude glavni arbitar.

Nakon što je prethodno analizirao sporne detalje - duel Markovića i Endiajea u kojem je Partizan tražio faul pre gola, a potom i penal zbog faula Antića na Bukariju, Đurović je dao još jednu, zaključnu ocenu utakmice.

"Prvi je problem u našem fudbalu, za mene frapantno i frustrirajuće, da se klubovi konstantno oglašavaju ko da im sudi. Imali su moć i u moje vreme da insistiraju koga ne žele za sudiju, a sada se podigao taj nivo, da kažu koga žele da sude i na kraju krajeva, da odlučuju o tome. Tu je problem u Savezu, koji onda ne podržava najverovatnije Sudijsku organizaciju, a onda ona ne podržava sudije... U takvoj situaciji normalno da se sudije ne osećaju tako da imaju podršku. Nimalo nije lako suditi derbi, ali sudija je živo biće i na njemu je da procenjuje", rekao je Đurović u jutarnjem programu TV Pink.

"Taj drugi penal za Zvezdu, to samo diletanti mogu da tvrde da nije. U fudbalu se svuda prednost poštuje, ali da ne bih dovodio gledaoce u zabludu, klizacujući start je uvek dozvoljen, samo da ne ugrožava protivnika i da ne ometa ni na koji način. Bio je ispravan klizajući start, došlo je do blagog kontanta, a Bukari nije igrač sa ovih prostora, pa je ostao na nogama. Ubeđen sam da bi 90 odsto naših igrača palo. Igrači Zvezde su govorili 'Vidi idiota što nije pao', ali ne, on je nagrađen odozgo, nije hteo da padne, sportsmen je, ostao je na nogama i prekršaj za kazneni udarac je"

"Što se tiče situacije pre drugog gola Zvezde, moj stav lični je da nema prekršaja. Zašto? Jer gledam evropske utakmice. U mnogim ligama to ne bi sudili. Videćemo sporadične slučajeve, da se i tamo to sudi. Moj stav je da to nije intenzitet za prekršaj, jer je igrač želeo prekršaj. Nema mogućnosti sudija da 150 različitih kazni dosudi - ili kazneni udarac ili ništa. Osnovni problem je to što sudija nije uspostavio kriterijum po meni i niko ne bi polemisao oko tog starta. Sve kontakte je počeo da svira kao prekršaj i sa tog aspekta, imaju pravo oni što se žale da je štošta svirao. Posle toga je bila minuta, Katai je udario glavom, sudija je pokazao da je uznemiren tom prethodnom odlukom i svirao je prekršaj, iako ga nema", dodao je Đurović za Pink.

"Predsedan je bio da se odabere ovaj sudija"

"Presedan je po meni bio da se uopšte izabere ovaj sudija i za prvi derbi, a naročito za naredni nakon isključenja igrača Partizana u prvom susretu i to posle duela koji po meni nije možda ni za prekršaj. Njegovim odabirom za naredni derbi je sudijska komisija FSS i sam FS Srbije pokazao da nema snage da se odupre pritiscima, a i da nema kompetencije za obavljanje izazovnog posla kojeg se latila. Što se tiče drugog derbija, sudija je odabrao veoma mlak kriterijum i time sebi učinio medveđu uslugu. Nisam za to da se svira prekršaj nad odbrambenim igračem Partizana od strane napadača Crvene zvezde u uobičajenim uslovima, ali je trebalo uzevši u obzir dotadašnji kriterijum. Misleći da je to možda bolje za njegovu karijeru, sudija nije ostao dosledan i pustio igru da se nastavi. To se odnosi i na situaciju pre drugog penala. Zašto nema volje da se utvrdi kriterijum na početku sezone koji bi važio za sve, a koji bi bio mnogo čvršći - svima je jasno i to je najveći problem. Nema puno sudija koje su spremne da se odupru pritiscima, a i savez ih ne podržava i ne čuva. Ti koji su i spremni, sigurno neće biti izabrani. Do sada su klubovi imali moć da odrede ko im neće suditi, a sad bogme neki i da izaberu ko će im suditi. Bilo je pre svega i svačega, nije ovo više isto vreme, ali se bojim da su se samo promenili mehanizmi, a ishod postao još gori", rekao je Raka Đurović.

(MONDO)

BONUS VIDEO: