Fudbal

OD SMEDEREVA DO PREMIJER LIGE: Čekali su 22 godine da igraju protiv najboljih!

Autor Dušan Ninković

Ipsvič je ponovo u društvu najboljih, a bio je protivnik srpskog kluba u Evropi.

Nenad Mirosavljevic protiv Vejna Brauna iz Ipsvič Tauna 2002.
Izvor: MN Press

Novi učesnik Premijer lige je Ipsvič taun, koji se u elitni rang engleskog fudbala vraća posle 22 godine! Poslednji put su "Traktordžije" igrale u najjačoj ligi Engleske u sezoni 2001/02, a na početku naredne sezone su u okviru kvalfikacija za Kup UEFA gostovali u Srbiji - i uspeli da eliminišu Sartid iz Smedereva!

Ipsvič je tada prvo remizirao protiv srpskog predstavnika (1:1) na svom terenu, a zatim minimalnim rezultatom pobedio u Smederevu. Golom Markusa Benta sa bele tačke, nakon sporne odluke glavnog arbitra, engleski klub je stigao do dvomeča protiv Slovana iz Libereca i tamo zaustavljen. Nekoliko meseci pre toga su ispali iz Premijer lige, a na povratak u elitni rang čekali su duže od dve decenije.

Sada su uspeli, jer su pobedom nad Hadersfildom u poslednjem kolu Čempionšipa potvrdili drugu poziciju na tabeli i pridružili se Lesteru koji je još ranije obezbedio prvo mesto na tabeli. Iza su ostali Lids, Sautempton, VBA i Norič koji će se kroz baraž boriti za poslednju poziciju i kartu za Premijer ligu, ali to momke iz Ipsviča neće previše zanimati.

Oni su dosanjali snove. Predvođeni trenerom Kiranom Mekenom, svojevremeno talentovanim fudbalerom Totenhema koji se penzionisao pre nego što je zaigrao za seniorski tim jer su mu povrede uništavale dane u mlađim kategorijama, Ipsvič je bio najbolji napad Čempionšipa. Bilo je to dovoljno da ih ponovo vidimo u društvu najboljih, iako mnogi već sada predviđaju da će Ipsvič biti poslednjeplasirani tim u narednoj sezoni Premijer lige.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: