Fudbal

CELA EVROPA MU SE KLANJA, A ON PAMTI MARAKANU I BLATO! Zvezda prva videla asa Reala - jednog od najvećih ikad

Autor Mladen Šolak

Dok vodi Real Madrid ka još jednoj tituli Lige šampiona, svojoj petoj, mnogi su zaboravili da je Nemac prvi veliki evropski nastup, gol i asistenciju, doživeo upravo u Beogradu.

Izvor: Jose Luis Contreras / Zuma Press / Profimedia

Početak dvomeča polufinala Lige šampiona, Bajern - Real Madrid, podsetio je još jednom ceo svet na to kakav je majstor Toni Kros. Slavni veteran (34), rođen 1990. godine u Grajfsvaldu na severoistoku Nemačke, igra, pobeđuje i osvaja toliko dugo da su i ljubitejli fudbala u Srbiji donekle zaboravili da je jedan od najznačajnijih mečeva igrao u Beogradu, na stadionu Crvene zvezde.

Nakon što je kao 16-godišnjak stigao u Bajern i proveo sezonu u omladinskom pogonu, već 2007. trener Otmar Hicfild prepoznao je u đaku Hanze iz Roštoka veliki potencijal i dao mu šansu da nastupi čak 20 puta. Te sezone Kros je dao i jedan gol, uz asistenciju - upravo protiv Zvezde, za pobedu Bavaraca u utakmici grupne faze Kupa UEFA, završene potpunim mukom na "Marakani" zbog rezultata 2:3.

Golovima Ognjena Koromana i Nenada Milijaša na strašno teškom, u nekim delovima i potpuno blatnjavom terenu "Marakane", Zvezda je vodila 1:0, pa 2:1. Međutim, pred 31.000 gledalaca golove za Bajern postizali su Miroslav Klose i na kraju upravo Kros.

Nemački tinejdžer je ušao u igru u 81. minutu, u 85. je asistirao Kloseu za 2:2, a u 94. minutu je i sam savladao Ivana Ranđelovića i poslao loptu kroz gužvu u Zvezdinom šesnastercu, za konačnih 2:3. Nije moglo da bude bolnije po crveno-bele, ali bio je to početak karijere koja i danas sija u Ligi šampiona. Ovako je Kros igrao te večeri na "Marakani":

Toni Kros
Izvor: YouTube/MedietaEN

Kros je nosio dres Bajerna do 2014, s tim da je sezonu 2009/10 proveo u Bajeru. Na iznenadnom rastanku, sa 24 godine, postojao je dogovor da pređe u Mančester junajted, jer se dogovorio sve sa Dejvidom Mojesom. Međutim, na Old Trafordu su doveli menadžera Luja Van Gala, trenera u čijem mandatu je Kros i otišao na pozajmicu u Bajer, pa je taj transfer propao. U vreme Svetskog prvenstva 2014, na kojem je sa "pancerima" bio prvak sveta, Kros je dobio poziv Karla Anćelotija i ostalo je istorija.

Nekada "Zlatni dečko" U-17 prvenstva Evrope i najbolji strelac U-17 Evropskog prvenstva 2007, u Bajernu nije ostao toliko dugo koliko se očekivalo, već je 2014. otišao posle tri titule, osvojene Lige šampiona 2013, UEFA Superkupa 2013. i FIFA Svetskog prvenstva za klubove i u Madridu postao jedan od najvećih vezista u istoriji.

Sa "kraljevskim klubom" osvojio je četiri titule prvaka Španije, četiri Lige šampiona, četiri titule FIFA Svetskog prvenstva za klubove... U dresu Reala odigrao je 460 utakmica, dao 28 golova, 97 puta asistirao i pre svega u Evropi postao član jedne od najvećih generacija u istoriji "kraljevskog kluba". A, sve to je, na neki način, počelo baš na beogradskoj Marakani.

"Pamtim samo pobede... I taj jedan poraz"

Crvena zvezda je tu grupnu fazu završila sa sva četiri poraza i gol-razlikom 2-9. Upravo ta dva gola protiv Bajerna bila su ujedno i oproštajna za crveno-bele u Evropi, jer su ispred ostali i Bajern, Braga, Bolton, Aris. Nakon tog leta i jeseni u Zvezdi je počeo jako težak i najteži period u klupskoj istoriji. Sa druge strane, Bajern je osvojio prvo mesto u grupi, pa stigao do polufinala jer je eliminisao Aberdin, Anderleht i Hetafe. U polufinalu je bolji od Bavaraca bio Zenit, koji je te sezone i osvojio evropski trofej, pobedom protiv Rendžersa u finalu.

Zvezdin strelac protiv Bajerna, Nenad Milijaš, priznao je da nikad neće zaboraviti taj meč i osećaj posle njega. "Ostaće mi u sećanju mnoge utakmice... Sve Zvezdine pobede, svaka pobeda u derbiju, svaki gol u derbiju... Jedina koju smo izgubili, a da će ostati upamćena je Bajern. Sećam se šta sam par dana kasnije rekao (golmanu i tragičaru) Ivanu Ranđeloviću. To mi je bila jedna od najboljih utakmica, namestio sam prvi gol, dao sam drugi i na kraju smo izgubili. Bilo mi je baš, baš žao"

  • Crvena zvezda: Ranđelović - Basta (46 Bajalica), Gaj, Tutorić, Anđelković - Kastiljo, Lukaš, Molina (90 Bogdanović), Milijaš, Koroman - Barkos (69 Burzanović)
  • Bajern Minhen: Rensing - Lel, Lusio, Jansen, Lam - Altintop (70 Šlaudraf), Van Bomel (81 Kros), Ze Roberto, Švajnštajger - Podolski, Klose

Pogledajte Milijašev gol protiv Bajerna:

Nenad Milijaš
Izvor: YouTube/LA[K]I

(MONDO - M.Š)