SUPERLIGA U PROBLEMU SA STADIONIMA! OFK u Zaječaru, Radnički na dva terena, a tu su još 3 kluba!

Moglo bi da se dogodi da čak pet timova u Superligi Srbije nema svoj domaći teren.

MONDO/U.Arsić

Bliži se kraju još jedna sezona u Superligi Srbije, a deluje da se već sada pojavljuju određeni problemi kada je u pitanju naredno prvenstvo. Za sada znamo da će se u niži rang preseliti Radnik iz Surdulice, a da će u društvu najboljih zaigrati OFK Beograd i debitant, Jedinstvo sa Uba.

Moguće su i nove promene, pošto će treći i četvrti sa tabele Prve lige Srbije igrati dvomeče u baražu protiv 13. i 14. tima Superlige. U određenim scenarijima Superligu Srbije mogao bi da pojača i Tekstilac iz Odžaka, što bi napravilo nove probleme u srpskom fudbalu jer stadion na kojem su oni odigravali domaće utakmice ove sezone ne ispunjava uslove za Superligu Srbije.

Isti je slučaj sa OFK Beogradom i Jedinstvom sa Uba, koji se gotovo sigurno sele iz svoj domova. Još ranije je najavljena rekonstrukcija Omladinskog stadiona, pa će radovi na Karaburmi naterati "Romantičare" da verovatno čitavu sezonu provedu u Zaječaru. "Plava unija" je već isticala da će te mečeve bojkotovati i da će gledati mečeve svog voljenog tima samo na gostovanjima.

Uslove za Superligu Srbije nema ni Jedinstvo sa Uba, ali tim čiji je prvi čovek Nemanja Matić ima želju da ih stvori. Tokom leta će biti izgrađena jedna i pokrivena druga tribina, uz prateći sadržaj poput upravne zgrade. Takođe, Ubljani će montirati reflektore kako bi stadion "Dragan Džajić" mogao da dočeka najbolje srpske timove. Međutim, neće biti vremena da se sve to završi do početka narednog prvenstva, pa će Jedinstvo verovatno u Lazarevac, svoj privremeni dom pre nego što se okončaju radovi.

Selidba čeka i Radnički iz Kragujevca, jer će novi predstavnik Srbije u Evropi uskoro dobiti nov stadion. Kako je najavljeno, "Čika Dača" se ruši do temelja, a na njegovom mestu niče novi i moderniji sportski objekat, budući dom najpopularnijeg kluba u Šumadiji. Pretpostavlja se da će Radnički narednu sezonu, a možda i malo više, igrati u Gornjem Milanovcu gde se nalazi stadion Metalca koji ispunjava sve uslove za Superligu. Sa druge strane, Radnički će evropske utakmice igrati u Leskovcu, na novoizgrađenom stadionu "Dubočice" koja je prethodne jeseni bila evropski dom igračima Čukaričkog.

Pored Radničkog, OFK Beograda i Jedinstva sa Uba, eventualna selidba mogla bi da se dogodi i Tekstilcu, ukoliko izbori plasman u elitni rang srpskog fudbala. Još se ne znaju potencijalne destinacije za tim iz Odžaka, odnosno koji grad u Vojvodini bi mogao da ih ugosti u deibtantskoj sezoni elitnog ranga srpskog fudbala.

Promene prebivališta u srpskom fudbalu "pojačaće" IMT, ukoliko opstane u Superligi Srbije. Stadion pored Hale sportova ne ispunjava uslove za elitni rang ove sezone, a na njemu nije urađeno dovoljno da bi ih ispunio za narednu sezonu. "Traktoristi" sa Novog Beograda čitave sezone delili su domaći teren sa Voždovcem, ali je taj tim u veoma teškoj situaciji pred poslednje kolo. To znači da bi u narednoj sezoni na krovu tržnog centra stadion mogao da igra samo jedan tim, ali ne onaj čiji je stadion već onaj koji na domaće utakmice putuje sa drugog kraja grada.

Superliga Srbije će u sezoni 2024/25 imati 16 timova, a postoji mogućnost da čak pet ekipa domaće mečeve ne igra na svojim stadionima. U nekim situacijama je to jer se renoviraju ili ponovo grade domovi srpskih fudbalskih klubova, ali selidbe svakako nisu sjajna rešenja ni za igrače kojima nedostaje podrška ni za navijače koji ne mogu da vide voljeni klub. Možda bi trebalo razmisliti o drugim metodama...

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

MOZZART BET SUPERLIGA (1. KOLO): Crvena zvezda - Vojvodina 5:0 / 30.07.2023.   Youtube/Arena sport TV