Fudbal

FINALE LIGE ŠAMPONA NA 190 KILOMETARA OD SRBIJE: UEFA prelomila - naš sused dobio najveću utakmicu na svetu!

Autor Mladen Šolak

Važna odluka evropske "kuće fudbala", kojoj će se obradovati i navijači u Srbiji!

Izvor: Vannicelli/Grillotti / ipa-agenc / IPA / Profimedia

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) dodelila je u sredu Budimpešti organizaciju finala Lige šampiona 2026. godine. Iako se očekivalo da istom prilikom najvažniji meč evropskog fudbala 2027. godine bude dodeljen Milanu i San Siru, to se nije dogodilo zbog neizvesne sudbine kultnog stadiona - doma Milana i Intera.

Uoči odluke UEFA, bilo je poznato da su Puškaš arena u Budimpešti i San Siro jedini kandidati, kao što se zna i da će finale 1. juna ove godine biti odigrano na Vembliju, a narednog proleća, 2025, na Alijanc areni, domu Bajern Minhena.

Puškaš arena je stadion kojim se ponosi Mađarska, ima kapacitet od čak 67.215 mesta, izgrađena je 2017. godine i nosi ime najvećeg fudbalera u istoriji te zemlje. UEFA mu je dodelila četiri zvezdice i izgrađen je na mestu nekadašnjeg "Nepstadiona".

Reprezentacija Srbije igrala je na njemu prošle godine u kvalifikacionoj utakmici protiv Mađarske za Evropsko prvenstvo, a navijači "orlova" uverili su se tada u revolucionarni sistem bezkontaktnog plaćanja na stadionu, na kojem se za keš ne može kupovati ništa. Pogledajte kako je izgledao meč Srbije na Puškaš areni: 

Sigurno je da će mnogi ljubitelji fudbala iz Srbije iskoristiti priliku da za dve godine prate finale Lige šampiona na samo 295 kilometara udaljenosti od glavnog grada Srbije. Na Puškaš areni 2023. godine odigrano je finale Lige Evrope, u kojem je Sevilja pobedila Romu, u utakmici u kojoj je Nemanja Gudelj slavio trijumf sa ogrnutom srpskom zastavom, dok je u poraženom timu igrao Nemanja Matić. Takođe, pamti se i čuveni gest Žozea Murinja, koji je skinuo srebrnu medalju sa vrata posle finala.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.Š)