Fudbal

ZVEZDA PROSLAVLJA 33 GODINE OD BARIJA: Dan kada su crveno-beli postali evropski velikan!

Autor Dušan Ninković

Pobeda nad Olimpikom iz Marseja najveća je u istoriji kluba.

Izvor: MN Press

Fudbalski klub Crvena zvezda tradicionalno slavi 29. maj - jedan od najblistavijih datuma u gotovo osam decenija dugoj klupskoj istoriji. Na današnji dan, pre tačno 33 godine, fudbaleri beogradskog kluba su nakon boljeg izvođenja penala savladali Olimpik iz Marseja i na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju osvojili Kup evropskih šampiona, najveći trofej jugoslovenskog fudbala.

Legendarna generacija crveno-belih prvo je odigrala 120 minuta bez golova protiv slavnog francuskog tima, a zatim golovima sa bele tačke Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Miodraga Belodedića, Siniše Mihajlovića i Darka Pančeva stigla do trofeja. Golman Stevan Stojanović, kapiten tog tima, odbranio je udarac Manuela amorosa već u prvoj seriji i tako svom timu doneo prednost koja je sačuvana do kraja.

Na meču u Bariju Crvena zvezda je igrala u sastavu Stojanović - Šabanadžović, Najdoski, Belodedić, Marović - Prosinečki, Jugović, Mihajlović, Savićević - Pančev, Binić. Šansu sa klupe dobio je Vlada Stošić koji je u 84. minut susreta zamenio Dejana Savićevića, dok su Zvezdinu pobedu kao rezerve odgledali Milić Jovanović, Ivica Momčilović, Rade Tošić i Vladan Lukić.

Crvenazvezda
Izvor: Youtube/UEFA

Deo finala kojeg se sećaju svi navijači Crvene zvezde bio je i aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković Piksi. Jedan od najboljih igrača u istoriji crveno-belih i peta Zvezdina zvezda zaigrao je od 114. minuta, ali nije preuzeo odgovornost u penal-seriji, iako je bio jedan od sigurnih pikova stručnog štaba Olimpika iz Marseja. Podsećamo, Piksi je samo nekoliko meseci ranije iz Beograda stigao u Marsej, na početku sezone u kojoj je Olimpik stvarao evropski drim-tim.

Kako je u finalu Crvena zvezda bila uspešnija od tima kojem je prodala svog najboljeg igrača, dobila je pravo da igra još dva velika meča za trofeje. Mančester junajted nije želeo da se igra revanš Superkupa Evrope zbog nestabilne situacije u Jugoslaviji, pa je uprkos majstorijama Dejana Savićevića na Old Tragordu engleski tim stigao do trofeja, predvođen legendarnim Aleksom Fergusonom. Sa druge strane, Crvena zvezda je osvojila Interkontinentalni kup, pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo, na meču odigranom u Tokiju.

Tu ekipu do trijumfa je predvodio Vladica Popović, a i sam tim jugoslovenskog šampiona pretrpeo je brojne promene. Veliki deo tima iz Barija napustio je klub odmah nakon osvajanja Kupa evropskih šampiona, ali su oni koji su ostali Zvezdi doneli drugi veliki trofej na međunarodnoj sceni. Vladimir Jugović je obeležio meč sa dva gola, Darko Pančev je postavio konačnih 3:0 za Zvezdu, iako je Dejan Savićević još u finišu prvog dela meča dobio crveni karton.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: