Fudbal

SUPERKOMPJUTER KAŽE - SRBIJA PROLAZI GRUPU! Evo kakve šanse se daju "orlovima", 1% da osvajamo EURO2024

Autor Milutin Vujičić

Stigle su prognoze "superkompjutera" o Srbiji na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj počinje za deset dana, a tim povodom sve više je analiza i prognoza. Tako je u pomoć pozvana i "Opta", specijalizovana fudbalska stranica koja se bavi analizom podataka, koja je prema posebnom algoritmu izračunala da najveće šanse za osvajanje titule ima Engleska.

Preciznije, ovaj "superkompjuter" ceni da Engleska ima 19,9 odsto šansi da osvoji titulu, a potom slede Francuska (19,1 odsto), domaćin Nemačka (12,4 odsto), Španija (9,6 odsto), Portugal (9,2 odsto)... Prema njihovoj analizi, Srbija je zapravo 14. favorit na EURO2024 i daje nam se 1% šansi da osvojimo titulu, kao Škotskoj i Ukrajini. Veće šanse od nas da dođu do titule imaju i Holandija (5,1%), Italija (5%), Belgija (4,7%), Danska (2,2%), Hrvatska (2%), Turska (1,5%), Austrija (1,3%) i Švajcarska (1,2%).

Što se tiče same grupe "C" u kojoj Srbija igra, Engleskoj se daje 95,4% šansi da "izađe" iz nje, a Danska je drugi favorit sa 69,2%. Srbija je treći favorit grupe sa 56,2% šansi da prođemo u osminu finala. "Opta" ceni da imamo oko deset odsto šansi da budemo prvoplasirani, oko 26% da budemo drugi, a 32,6% kao trećeplasirani. Za poslednje mesto u grupi daju nam 31,2% šansi, ali manje veruju u Sloveniju - 44,6%.

Naravno, na kraju ne igraju brojke, nego fudbaleri, a sve će biti poznato već 25. juna kada Srbija igra poslednji meč na prvenstvu protiv Danske u Minhenu. Pre toga u Gelzenkirhenu Srbija igra protiv Engleske (16. jun) i takođe u Minhenu igramo sa Slovenijom (20. jun).

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)