MONDO U NEMAČKOJ

3 DETALJA KOJA SAM PRIMETIO NA TRENINGU SRBIJE! Piksi uigravao dva špica za Engleze? A u odbrani "prevara"

Autor Milutin Vujičić

Trening fudbalera Srbije bio je vrlo intenzivan, a radilo se i na pojedinim taktičkim detaljima. Evo šta smo videli na licu mesta... Od reportera MONDA Milutina Vujičića sa EURO2024.

Izvor: MN Press

Više od tri hiljade navijača došlo je na trening kako bi pružilo podršku fudbalerima Srbije uoči početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Mladi, stari, u dresovima Srbije, Juventusa, Zvezde, Partizana, pa i Fenerbahčea, bodrilo je "orlove" tokom 90 minuta otvorenog i jakog treninga u Augzburgu na pomalo oronulom "Rosenau" stadionu.

Da su svi ozbiljni u nameri od samog starta, moglo je da vidi po odluci Piksija da sam "namesti" markere na "protivnicima", ali i po veoma visokom intenzitetu nametnutom od strane svih naših fudbalera koje nisu uspeli da ometu ni klinci kraj samog terena. Dozivali su uporno Vlahovića, Tadića, Mitrovića, pa čak i njima najbliže Živkovića i Gaćinovića, ali nisu smeli sa oka da smetnu sve Piksijeve instrukcije. A bilo ih je i neke smo i mi na licu mesta sami primetili…

Da li je sve bila samo dobro smišljena "prevara" (pošto je trening bio otvoren) ili ne znaćemo u nedelju protiv Engleske, ali Piksi je pojedinim potezima pokazao javnosti šta bi mogla da mu bude namera za prvu utakmicu na prvenstvu.

ŠTA SMO UIGRAVALI?

U prvom delu treninga, ekipe su se podelile po linijama. Tako su na jednoj polovini sa pomoćnicima Đorovićem i Živkovićem trenirali odbrambeni fudbaleri, najčešće postavljeni u liniju sa četvoricom pozadi. To je mnoge začudilo pošto se činilo da je Piksi od takvog sistema odustao posle 15 minuta utakmice sa Austrijom, ali je možda sve bila prevara za Engleze. Ako nije, Srđan Mijailović je najčešće igrao desnog beka, dok su se na levom menjali Srđan Babić i Strahinja Pavlović. U sredini smo videli više kombinacija, ali su na kraju svi imali ravnomernu "minutažu". Takođe, važno je reći da se uigravao i izlazak na igrača s loptom, što nije bilo dovoljno dobro uigrano u prijateljskim utakmicama.

Jasno, upravo je odbrana bila najproblematičniji deo tima - i jedan od razloga je i to što se stalno menjala iz meča u meč. Videćemo da li će više vremena na jednom mestu pomoći Piksiju da reši dilemu, ali i našim reprezentativcima da se bolje "osete", ipak su retke prilike kada imaju više od nekoliko treninga zajedno.

ŠTA KAŽE VEZNI RED?

Izvor: MN Press

Na sredini terena, Piksi je raspoređivao vezne fudbalere u "trougao". Najčešće je levu "osmicu" igrao Lukić, desno smo videli Ilića, dok je u sredini bio Gudelj, što bi mogla da bude i osovina na samom prvenstvu. Ali, naravno da su u kombinaciji i Maksimović i Samardžić, što će pre svega zavisiti od tipa utakmice na turniru. Što se tiče Tadića i Sergeja, oni su bili ispred njih i to bi mogla da bude poruka da ćemo SMS-a viđati bliže golu u nekim opreznijim varijantama.

Kao što je Piksi "otkrio" poziciju Gudelja i Mijailovića, takav slučaj je bio i sa bočnim igračima. Na desnoj strani su se samo smenjivali Živković i Gaćinović, dok su na levoj to bili Kostić i Mladenović, uz dodatak Birmančevića, s tim da smo njega viđali i pomalo u sredini.

HOĆEMO LI IGRATI SA DVA ŠPICA?

Izvor: MN Press

Najveći deo treninga ofanzivnog dela tima bio je okrenut ka kombinacijama gde jedan napadač izlazi visoko okrenut leđima golu, odigrava iz prve na bok odakle se što pre diže centaršut za drugog napadača. Takva akcija odigrana je stotinu puta na treningu i videlo se da je Mitrović raspoloženiji za golove od Vlahovića, dok smo u manje navrata viđali da u završnicu ulaze Ratkov i Jović. Takođe, plan je bio da iz drugog plana u šesnaesterac dolazi i Milinković-Savić.

Iz onoga što je viđeno na treningu, čini se da Piksi planira da maksimalno iskoristi snagu centaršuteva i visine koju imamo, baš kao što je to bio slučaj protiv Švedske. Preveliki je to kvalitet da bismo ga tek tako odbacili, daleko veći nego naša "pas igra" na kojoj smo mnogo toga izgradili u prošlom ciklusu. Sad je možda vreme za promene…

BONUS VIDEO:

(MONDO - Milutin Vujičić)