MONDO U NEMAČKOJ

ŠTA MOŽE DA SE KUPI U NEMAČKOJ ZA 2.000 DINARA? Proverili smo cene od marketa do pijace, jedno nas iznenadilo!

Autor Milutin Vujičić

Proverili smo kakve su cene u marketima i na pijacama u Augzburgu. Od reportera MONDA Milutina Vujičića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Kada država organizuje veliko sportsko takmičenje - i čeka priliv stotina hiljada turista - očekivano je da cene svuda "skoče" u nebesa. To smo mogli da osetimo na Svetskom prvenstvu u Kataru, gde je bilo poprilično skupo jesti oko stadiona, rekli su nam da su to iskoristili i veliki marketi, dok za sada u Nemačkoj nemamo osećaj da je nešto drastično poskupelo. Tako su i poznati lanci prodavnica poput "Aldija" ostavili cene kao i pre Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ako ih čak nisu i spustili da bi prodali još više nego inače.

Testirali smo šta može da se kupi za oko 2.000 dinara i čini se da je to sasvim dovoljno novca pošto su neke stvari tek nešto skuplje nego u Srbiji, dok su neke i niže na akciji. Međutim, kako saznajemo od lokalaca, razlog je i mesto u kome se nalazimo - u Augzburgu je sve daleko jeftinije nego što je to recimo u Berlinu, Minhenu, a tek na severu delu Nemačke. Dakle, sve zavisi i od toga u kom gradu ste krenuli da napunite frižider.

Primera radi, banane su dva evra, jabuke su od 1,45 do 2,59 evra, dok recimo jedan avokado staje svega 69 centi, što dovoljno govori o navikama kupaca u Augzburgu. Za kilogram mladog krompira potrebno je izdvojiti 1,99 evra, dok su tri paprike babure na akciji za 1,39 evra.

Meso je u rangu cena u Srbiji, a imaju čak i ćevape. Mi smo ih zatekli na akciji od 5,99 evra za paket od 800 grama. Ponuda je raznolika, od lososa do junetine, ali nismo primetili da su Nemci previše uzimali meso, više su se odlučivali za gotova jela poput lazanja (oko dva evra). Kila šećera je 1,49 evra, pakovanje testenine može da se nađe i ispod evra, dok je recimo pola kilograma kafe 7,49. Ono što nas je posebno iznenadilo je koliko su jeftini slatkiši, voćni jogurti i mlečni proizvodi, dok su cene alkoholnih pića i cigareta daleko skuplja nego što smo mi navikli. Pogledajte i kako se kreću cene proizvoda na pijaci u Augzburgu:

(MONDO, Milutin Vujičić)

BONUS VIDEO: