Fudbal

NA EURO 2020 UMRO, SADA DAO ZA SRBIJU VAŽAN GOL: Neverovatna priča kapitena reprezentacije Danske!

Autor Dušan Ninković

Slavni fudbaler Kristijan Eriksen tri godine nakon srčanog zastoja pogodio mrežu Slovenaca.

Izvor: RONALD WITTEK/EPA

Danski fudbaler Kristijan Eriksen (32) postigao je jedini gol u prvom delu meča protiv slovenije, na otvaranju grupe C u Nemačkoj, u okviru Evropskog prvesntva. Njegov pogodak doneo je prednost Dancima, a životna priča veznog igrača Mančester junajteda jedna je od najneverovatnijih u fudbalskoj istoriji. Pre malo više od tri godine on je bio mrtav na fudbalskom terenu!

Sada će kompletna grupa C, pa samim tim i pozicija Srbije u njoj, zavisiti od pogotka Kristijana Eriksena. Njegovim golom Danci su remizirali protiv Slovenije (1:1) i približili se nokaut fazi takmičenja, a Srbija će večeras protiv Engleske i u naredna dva meča grupne faze pokušavati da stigne među 16 najboljih timova na kontinentu - tamo gde su na prethodnom Evropskom prvenstvu Danci bili i bez Eriksena.

Kristijan Eriksen kolabirao je na prethodnom Evropskom prvenstvu, tokom utakmice prvog kola grupne faze između Danske i Finske. Na stadionu Parken u Kopenhagenu srušio se na zemlju u 42. minutu, a nekoliko minuta bio je bez svesti zbog srčanog zastoja, dok mu nije ukazana adekvatna medicinska pomoć.

Kapiten Danske Simon Kjer zaslužan je što Eriksen tom prilikom nije preminuo na terenu - pritrčao je saigraču i okrenuo ga u poziciju koja mu je spasila život, dok lekari obe reprezentacije nisu utrčali na teren kako bi preduzeli naredne korake. Mnogi su tada pomislili da će se Eriksen teško oporaviti i da je njegova fudbalska karijera završena...

Zbog kolabiranja na terenu ugrađen mu je defibrilator, a sa tim uređajem nije mogao da nastavi karijeru u Italiji. Iako je bio član Intera, Eriksen nije mogao na teren pa je morao da promeni klub. Nakon što se u potpunosti oporavio zaigrao je za Brentford u Premijer ligi, a nakon toga zaigrao je za Mančester junajted. Kristijan Eriksen vratio se u reprezentaciju samo deset meseci nakon srčanog udara na terenu, prvi meč pred domaćom publikom bio mu je protiv Srbije a kasnije je sa reprezentacijom nastupio i na Mundijalu u Kataru u jesen 2022. godine.

Eriksen je u karijeri odigrao 131 meč za reprezentaciju Danske i tek mu jedan nedostaje da stigne dugogodišnjeg saigrača Simona Kjera koji mu je svojevremeno spasao život. Kada to uradi, Eriksen će postati fudbaler sa najviše nastupa za seniorsku selekciju Danske, a odlično se kotira i na listi strelaca. Golom protiv Slovenije stigao je na četvrto mesto i izjednačio se sa Olijem Madsenom koji je 42 puta tresao mreže rivala.

Ispred su samo predratni fudbaler Pauli Jorgensen (44) i dvojica igrača koji dele prvo mesto - Poul Nilsen i Jon Dal tomason po 52 puta tresli su mreže protivnika. U kakvoj je formi Kristijan Eriksen, možda bi u narednim godinama mogao da napadne i njihov rekord!

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: