Fudbal

"SRBIN SAM I LOŽI ME DA VAS POBEDIM!" Petar je "naš", igra za Sloveniju, a provocira Piksija i orlove!

Autor Nikola Lalović

Petar Stojanović nam je dao gol u Beogradu, a sada želi da pobedi Srbiju i u Nemačkoj.

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Srbija posle poraza od Engleske sada mora da pobedi Sloveniju kako bi sačuvala šanse da prođe dalje na Evropskom prvenstvu, a na tom meču će i sa druge strane biti jedan Srbin. Bek italijanske Sampdorije Petar Stojanović biće sigurno u postavi Matjaža Keka za meč sa Srbijom!

Njega je Kek odredio da govori pred medijima na konferenciji pred ovaj meč, a iskusni 28-godišnji desni spoljni je i pre samog Eura digao veliku prašinu svojim izjavama o Srbiji. Iako je etnički Srbin naglasio je da ga "loži" da gira protiv našeg nacionalnog tima.

"Mentalitet u reprezentaciji je drugačiji nego prije kvalifikacija. To smo dokazali na terenu. Svi se bore do kraja, a poznati smo i po svojoj taktici. Ne kompliciramo, igramo konkretno. Već smo igrali dobro protiv Srbije i Danske, a u prošlosti su momci pokazali da se mogu takmičiti i s Engleskom, biće drugačije, niko se neće suzdržavati, očekujem lepo leto", rekao je Stojanović za "Nogomaniju".

Iz nekog razloga on smatra da je Srbija potcenila njegov tim i istakao je da to daje dodatnu snagu Slovencima. "Reći ću ovo: oni nam daju dodatan motiv! Neću ništa predviđati, pričaćemo posle utakmice. Verujem u nas. Njihovi komentari i provokacije me lože. I molim ih da nastave. Ne mogu da dočekam utakmicu. Moji koreni su iz Srbije, ali u ovu utakmicu ulazim svom snagom", zaključio je on.

Selektor Stojković kao i svi igrači koji su se oglašavali istakli su da je Slovenija ozbiljan rival, da Srbija ne sme da se opusti i da neke ranije pobede protiv ovog tima ne smeju da nas zavaraju. Kako je Stojanović zaključio da je Srbija potcenila Sloveniju, ostaje pitanje.

KO JE PETAR STOJANOVIĆ?

Startni desni bek reprezentacije Slovenije je srpskog porekla, ali je rođen u Ljubljani. Od malena trenira fudbal Petar Stojanović, ali nije oduvek bio na poziciju koju sad pokriva. Zapravo je počeo da trenira kao golman, a onda kada se videlo koliko je talentovan prešao je na mesto prednjeg veznog. Kada je rpešao u Maribor bio je najveći talenat slovenačkog fudbala, a tada su treneri u mlađim kategorijama rešili da ga pomere na poziciju desnog beka. Ipak i danas je on mnogo više ofanzivni nego defanzivni fudbaler.

Debitovao je za prvi ti Maribora u sezoni 2011/12 sa svega 16 godina i pet meseci 25. marta 2012. godine, a četiri godine kasnije prodat je Dinamu iz Zagreba za 2.000.000 evra. Godinama je bio prva opcija u Zagrebu, odigrao je 121 prvenstveni meč za "modre", a onda je otišao u Italiju gde je do sada igrao za Empoli i Sampdoriju.

Član selekcija Slovenije je od U16 nivoa, a nakon što je prošao sve omladinske selekcije 2014. je debitovao za A tim. Kao senior odigrao je 54 meča za Sloveniju i dao dva gola. Od toga jedan upravo Srbiji meču Lige nacija 5. juna 2022. godine kada je naš tim pobedio 4:1. Nakon pogotka Aleksandra Mitrovića Stojanović je izjednačio sjajnim lobom u 30. minutu kada je prebacio Predraga Rajkovića. Ipak Sergej Milinković-Savić, Luka Jović i Nemanja Radonjić su golovima u drugom poluvremenu uspeli da donesu pobedu našem timu.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: