Fudbal

KALKULACIJA SRBIJE DA PROĐE GRUPU NA EURO 2024! Evo šta nam je sada potrebno za nokaut fazu

Autor Dušan Ninković

Reprezentacija Srbije mogla bi da zavisi od drugih mečeva u grupi.

Izvor: ANNA SZILAGYI/EPA

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno (1:1) je protiv Slovenije u drugom kolu grupne faze Evropskog prvenstva, a gol Luke Jovića mogao bi da bude ključan za nastavak takmičenja "orlova". Navijači su već počeli sa kalkulacijama i ishodima koji bi Srbiji mogli da donesu drugu fazu takmičenja.

Jasno je da će pobeda protiv Danske u trećem kolu grupne faze značiti i prolaz u nokaut fazu takmičenja jer sa četiri boda ne može da se ispadne, ali... Srbiji bi izuzetno veliki bio i bod! Ukoliko se poklope ostali rezultati u grupi, reprezentacija Srbije bi čak i sa dva osvojena boda mogla da se domogne druge pozicije i prolaska u nokaut fazu takmičenja.

Da bi tako bilo, potrebno je da Engleska pobedi oba meča - prvo u četvrtak uveče Dansku, a zatim i u poslednjem kolu Sloveniju. Nama odgovara da ti mečevi budu što ubedljiviji, odnosno da razlika u korist Engleza bude minimum dva gola razlike, bez primljenog gola. Da uprostimo - da Englezi savladaju Dance i Slovence ubedljivije nego što su nas u prvom kolu!

Onda bi Srbija protiv Danske mogla da odigra nerešeno - bilo kojim rezultatom - i da se sa dva osvojena boda plasira među 16 najboljih timova na kontinentu. Ako bi Engleska ubedljivo pobedila oba meča, a Srbija i Danska podelile bodove - pravio bi se krug od tri selekcije u kojom bi Srbija imala ubedljivo najbolju poziciju za prolaz, zbog minimalnog poraza u prvoj rundi.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: