Fudbal

KALKULACIJE - EVO ŠTA JE SRBIJI POTREBNO DA PROĐE GRUPU: Postoje dva puta, ali u jedan je besmisleno nadati se!

Autor Nikola Lalović

Srbija ima teoretski dva načina da prođe grupu, ali realno je da nam samo pobeda donosi prolazak dalje.

Izvor: ANNA SZILAGYI/EPA

Srbija se izvukla! Mogli smo već posle meča sa Slovenijom praktično da pakujemo kofere za nazad, ali je gol Luke Jovića u poslednjoj sekundi meča uspeo da nam donese prvi bod na takmičenju i nadu za prolazak dalje.

Sve se i dalje sami pitamo, ne zavisimo ni od koga i to je dobro. Ono što svakako nije dobro je igra protiv Slovenije jer ako se to ponovi teško da ćemo Dancima oteti i bod. Nije dobro ni što su Danci bili bolji od Engleza u svom meču i što su uspeli da uzmu drugi bod pa je Srbija sada poslednja na tabeli. Ali, šta nam je tačno potreno za prolazak dalje i kakvi su sve scenariji mogući u poslednjem kolu grupe C? Hajde da vidimo prvo kakvo je trenutno stanje na tabeli i raspored.

ŠTA SADA IMAMO?

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Engleska je pobedom nad Srbijom 1:0 i remijem sa Danskom došla do četiri boda i praktično su prošli u drugi krug. Danci i Slovenci imaju po dva remija, a Srbija je poslednja sa bodom iz dva meča. U poslednjem kolu u utorak od 21 čas igraće Srbija - Danska i Engleska - Slovenija.

ŠTA SU SCENARIJI?

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Ako Srbija izgubi od Danske biće poslednja u grupi i nema nam spasa kako god da se završi ostatak takmičenja za druge ekipe. Ukoliko remiziramo a Englezi pobede Slovence sa više od gola razlike bićemo treći u grupi i onda ulazimo u krug trećeplasiranih ekipa. Za sada su Slovenija, Albanija i Škotska trećeplasirani timovi sa bodovima, ali je jako, jako teško zamisliti scenario u kome su dva boda dovoljna da se bude četvrti u poretku trećeplasiranih. Tako da nam to donosi nekakvu matematičku verovatnoću da prođemo dalje, ali nije nešto čemu se treba nadati. Pobeda nad Dancima nam donosi drugo mesto u grupi i to je ono čemu se nadamo. U tom slučaju bi smo u narednoj rundi igrali sa prvoplasiranim iz grupe A, što će biti Nemačka ili Švajcarska.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: