UEFA IH ODBILA JER NISU DRŽAVA, DANCE BAŠ BRIGA! Pogledajte večeras šta rade iza gola, razviće ovu zastavu

Navijači Srbije ne smeju da istaknu zastave osim zvaničnih zastava Srbije, dok je ovo dozvoljeno navijačima Danske.

EPA-EFE/Filip Singer

UEFA je reagovala i na samom startu prvenstva je naglasila da navijači Srbije na mečeve našeg nacionalnog tima na Euro 2024 mogu da nose samo zvanična obeležja Srbije, što znači da ne smeju da se pojave uobičajene zastave na kojima piše "Nema predaje" i na kojima je teritorija Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke. Srpski navijači su to ispoštovali mada smo te zastave uz povike "Kosovo je Srbija" i "Nema predaje" gledali na ulicama gradova gde je Srbija igrala. "Obaveštavamo sve naše navijače da će na meču u Gelzenkirhenu isključivo da bude dozvoljeno unošenje zvaničnih zastava Republike Srbije i FSS. Drugi baneri, zastave ili transparenti neće moći da se unesu na stadion", stoji u kratkom saopštenju koje je izdao FSS pred početak takmičenja.

Ipak, ostali to ne poštuju. Videli smo transparent sa zastavom Hrvatske i natpisom "Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja" na meču Hrvatske i Italije, a taj citat je zapravo delo hrvatskog vojnog komandanta Andrije Matijaša. Na mečevima Albanije smo videli provokatore u kompletnim uniformama UČK, zastave UČK smo videli na mečevima kako Albanije tako i Švajcarske, a i zastave tzv. "Kosova" od ulica Minhena preko stadona.

Ipak i danski navijači imaju zastavu koju nose, a koja nije zasstava njihove države. Na svakom Euru može da se vidi, iako ova autonomna oblast želi veću nezavisnost, ima svoju reprezentaciju i želi da se takmiči u severnoameričkoj zoni reprezentativnog fudbala. Pogledajte na sliku, na levi deo tribina i videćete zastavu – Grenlanda!

EPA-EFE/Filip Singer 

IMAJU TIM, IGRAJU SVETSKA PRVENSTVA!

Grenland je ogromna oblast na samom severu planete koja pripada Kraljevini Danskoj. Zapravo se Kraljevina Danska sastoji od tri dela – same Danske i specijalnih autnomnih pokrajina Farskih Ostrva i Grenlanda. Na Grenlandu živi 90 odsto Inuita i sportski ova zemlja je poznata po rukometu. Redovno Grenland igra velika takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Recimo gledali smo kako devojke iz ove zemlje u Nuku glavnom gradu Grenlanda uspevaju da pobedom nad Kanadom izbore mesto na Svetskom prvenstvu 2023. godine.

Što se tiče fudbala, dok su Farska Ostrva godinama deo UEFA, Grenlandu je UEFA odbila zahtev da se pridruži evropskoj porodici fudbalskih selekcija. Razlog za to je promena pravilnika iz 2021. godine gde je zabranjjeno da se primaju nove selekcije koje nisu nezavisne države. Grenland je posle primanja Gibraltara u UEFA 2013. i FIFA 2016. želeo da se priključi UEFA, ali mu nije dozvoljeno. Ipak, kako je u sklopu Danske, sada navijači Danske na svakom meču iza jednog od golova istaknu zastavu Grenlanda koja bar po bojama podseća na Dansku.

Fudbalski savez Grenlanda postoji više od pola veka, već 52 godine i nalazi se u najvećem grenlandskom gradu Nuku koji ima 20.000 ljudi. Ipak kada je Grenland dobio "rampu" za pristup FIFA, poslao je upit da se pridruži geografski logičnijem KONKAKAF-u. Očekuje se da će između 2025. i 2027. biti primljeni.

Prvi meč su igrali sa Farskim Ostrvima 1980. godine, a većina fudbalera igra u domaćoj ligi, mada su trojica iz Danske lige i jedan igra na Farskim Ostrvima. Osim toga što Grenland nije nezavisna država, razlog za neprihvatanje u UEFA je i to što na Grenlandu, iako je ime dobio po zelenoj boji – nema trave! Zbog klime koja je jako surova i hladna nema trave na Grenlandu i zato su recimo Farska Ostrva dobila članstvo u UEFA 1990. godine, a Grenland nije.

Sada se broje poslednji dani dok Grenland ne zaigra sa Meksikom, Kanadom, SAD, Panamom, Kostarikom, Jamajkom u zvaničnim mečevima, a njihova zastava se vijori na svakom meču Danske na Euru.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Nema predaje  MONDO/Milutin Vujičić