Fudbal

MARKO NIJE PEVAO HIMNU, URADIO JE SAMO JEDNO: Srbija i ja? To nije moja greška!

Autor Dušan Ninković

Najveće su iznenađenje na Evropskom prvenstvu, a on je trebalo da igra za Srbiju.

Izvor: TV Arena sport/Screenshot

Proslavljeni fudbaler Marko Arnautović obezbedio je plasman u nokaut fazu Evropskog prvenstva sa Austrijom, a pred svaki meč u nacionalnom timu ima neobičan ritual. Za one koji ne znaju koliko napadač Intera voli Srbiju dovoljno je samo da pogledaju snimak sa prijateljskog meča koji su dve selekcije nedavno odigrale u Beču, u sklopu priprema za EURO 2024.

Arnautović se srdačno pozdravio sa svakim srpskim fudbalerom pre izlaska na teren, zatim se tri puta prekrstio pred početak utakmice, a himnu Austrije nije želeo da otpeva. To ne radi nikada, iako je i po broju nastupa (prvi, 114) i po broju golova (drugi, 37) u samom vrhu liste nacionalnog tima. 

I pored svega toga, Marko Arnautović je trebalo da bude reprezentativac Srbije. Teško je zamisliti kakve bi brojke imao u dresu naše reprezentacije da je svojevremeno stigao poziv koji je Marko danima čekao. Izgleda da je tih godina samo Radomir Antić želeo da ga pošalje, dok niko drugi nije imao sluha za Arnautovićev talenat...

"Ne igram za Srbiju, ali to nije moja greška. To je greška drugih ljudi. Ja ću tu da budem za Srbiju, 'Marakana' će da bude puna i idemo na Svetsko prvenstvo", rekao je Arnautović nakon posle meča Srbije i Austrije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Navodno, Markov otac je pregovarao sa Fudbalskim savezom Srbije kada je fudbaler imao 17 godina, ali poziv u nacionalne selekcije nikada nije stigao.

Arnautovići su morali da se okrenu drugim opcijama, pa je Marko zaigrao za svoju rodnu zemlju i zemlju svojih predaka po majci. "Bio je jedan sastanak oca sa Radomirom Antićem, koji je u Beču prisustvovao seminaru svih selekcija. Tada je dogovoreno da Marko zaigra za Srbiju, ali ništa se nije desilo. NIkada nije stigao poziv. To je jedina istina. Da je Antić dao Marku samo deset minuta da igra, imali bi ga za celu karijeru. Kada poziv Srbije nije stigao, odlučili smo se za Austriju. Oni nikad nisu prestajali sa pritiskom i željom da ga vide u timu", ispričao je svojevremeno Markov brat Danijel.

Sličnu izjavu dao je svojevremeno i sam Marko. "Uvek se prekrstim kad slušam himnu, što je i normalno jer sam pravoslavac. Majka mi je iz Austrije i zato poštujem austrijsku himnu, ali mi je otac Srbin, pa je normalno da volim 'Bože pravde'. Uvek sam želeo da igram za Srbiju. Moj otac je razgovarao sa nekim ljudima kad sam imao 17 godina, ali iskrsli su neki problemi. Tada je selektor bio Radomir Antić, otac je pogurao tu priču, ali na kraju nismo uspeli i obukao sam dres Austrije", ispričao je fudbaler koji sada po drugi put u karijeri igra za Inter.

Marko Arnautović ponikao je u brojnim austrijskim niželigašima, a već u mlađim kategorijama je pokazivao izuzetan talenat. Sa 18 godina postao je prvotimac Tventea, davne 2007. godine. Taj holandski tim pozajmio ga je Interu u sezoni 2009/10, pa je sa timom iz Milana učestvovao u osvajanju "triplete" - kada je slavna generacija predvođena Žozeom Murinjom pokorila i Italiju i Evropu.

Ređali su se nakon toga Verder iz Bremena, Stouk, Vest Hem, Šangaj SIPG i Bolonja, pre nego što je po drugi put stigao na San Siro. U drugom mandatu je sa Interom osvojio Superkup Italije i još jednu šampionsku titulu. Svojevremeno je proglašen za igrača sezone u Vest Hemu, ali i za najboljeg fudbalera Austrije 2018. godine. 

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: