Pred meč Srbije i Slovenije pitali smo navijače oba tima na Euro 2024 ko je bolji - Luka Dončić ili Nikola Jokić. Naravno, svi su držali stranu svojima, a sada smo na "Marijenplacu" sreli Marka! On je iz Kanade došao da gleda fudbal zajedno sa Srbima, a sada je pokazao zavidno znanje srpske košarke! 

Prišli smo mu, raspričali se, a onda je rekao da Nikola Jokić nije najbolji Srbin koga je gledao u NBA ligi! Ali ko je to bio bolji? Predrag Stojaković? Vlade Divac? Možda Bogdan Bogdanović? Ne! Setio se sedamdesetih i jednog legendarnog košarkaša koga nikada nismo imali priliku da gledamo u Srbiji! 

"Najpoznatiji srpski košarkaš je bio "Pistol Pit" Maravič!", rekao je Mark, a na pitanje kako je saznao da je legedarni bek Srbin odgovorio je: "Znam jer je neki klinac iz Srbije koji je radio za mene rekao da je on Srbin. To nisam znao ranije. Ali znao sam za Pita Maraviča!"

Morali smo da pitamo da li je ipak Nikola Jokić, osvajač NBA prstena i trostruki MVP regularnog dela lige bolji. Ne, ako pitate Marka. "Ne Pistol Pit je originalni superstar. I dalje je najbolji!", rekao je on uz neizbežno pivo u ruci! Pogledajte: 

Mark iz Kanade tvrdi da je najbolji srpski košarkaš Pit Maravič MONDO/Milutin Vujičić

KO JE BIO PISTOL PIT? NAJBRŽI REVOLVERAŠ NBA, A SRBIN!

Nikola Jokić je u NBA karijeri najviše poena postigao kada je Finiksu ubacio 53, a Pit Maravič je 1977. godine kada još nije bilo šuta za tri poena ubacio 68 poena! Izabran je Pit Maravič u 75 najboljih NBA košarkaša u istoriji i bio je jedini Srbin na listi koja je izašla 2020. godine, ali malo ko u Sbriji zna za njega. On je rođen 1947. godine, a igra je u NBA od 1970, do 1980. godine. "Pistol Pit" kako su ga zvali je ljubav prema košarici povukao od oca Petra Maraviča koji je takođe rođen u gradiću Alikvipa u Pensilvaniji. Njegovi roditelji Stana i Vajo su stigli iz Drežnice kod Ogulina u Ameriku, a Petar Maravič poznatiji pod nadimkom "Pres" bio je čuveni košarkaški trener.

Youtube/NBA Pit Maravič

Zaradio je Pit Maravič kultni status u koledž košarci, a kasnije je i njegov nedavno tragično preminuli sin nastupao za LSU. Atlanta ga je, nakon što je oborio svemoguće rekorde u NCAA uzela kao trećeg pika na draftu i odmah se isplatio. Na kraju je u NBA igrao za Atlantu, Nju Orleans Džez i kratko Boston Seltikse, a u takmičarskoj 1973/74 je bio drugi strelac lige sa 27,7 poena po meču. Zatim je otišao u novoformirani Nju Orleans Džez u kome je upravo postigao neverovatnih 68 poena! Te sezone je bio najbolji strelac NBA sa 24,2 poena po meču, a nažalost nije doživeo da vidi Srbiju. Preminuo je 5. januaru 1988. godine dok je igrao košarku sa prijateljima, a kasnije je utvrđeno da je imao nelečenu srčanu manu. Danas jedna ulica na Paliluli u Beogradu nosi njegovo ime, a NBA navijači ga se očigledno dobro sećaju.

(MONDO, N.L. M.V.)

BONUS VIDEO: 

Dajte Dance da se igramo u kafiću MONDO/Milutin Vujičić