Fudbal

ŠOK - OVO ŠTO SE DESILO U GRUPI SRBIJE SE NE PAMTI: Dancima dali drugo mesto zbog meča od pre sedam meseci!

Autor Nikola Lalović

Pre sedam meseci Danska je pobedila Sloveniju. Zato su sada drugi na tabeli!

Izvor: ANNA SZILAGYI/EPA

Neverovatan rasplet desio se u grupi C Evropskog prvenstva gde je posle remija Danske i Srbije kao i nerešenog rezultata meča Slovenije i Engleske bilo samo sigurno da je Engleska sa pet bodova prva, a da je Srbija sa dva boda poslednja. Slovenija i Danska su imale po tri boda, gol razliku 2:2 i u međusobnom meču su odigrale nerešeno 1:1. Pa zašto je onda Danska druga i ide na Nemačku u nokaut fazi, a Slovenija je treća i igraće sa Španijom, Portugalom ili prvim iz grupe E gde su Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina. 

Odgovor na to je zato što je Danska u kvalifikacijama za Euro pobedila Sloveniju, ali je put do tog odgovora jako, jako dug i komplikovan. Zapravo se ovde desilo nešto što se nikada ranije nije desilo i morao je da se primeni poslednji deveti kriterijum za razdvajanje timova kako bi se utvrdilo ko je drugi, a ko treći. 

Prvi kriterijum su međusobni mečevi, drugi gol razlika između timova sa istim brojem poena. Treći je največi ukupan broj golova. Zatim se gleda ukupna gol razlika u svim mečevima grupe, pa veći broj golova ukupno u grupi. Zatim dolazi brojanje žutih i crvenih kartona, ali pošto su oba tima pokupila šest žutih kartona i tu su izjednačeni.

Na kraju se primenio kriterijum pozicije u kvalifikacijama, a Danci su sa Slovencima igrali u istoj grupi i završili su kao drugi, dok su Slovenci bili treći. Zapravo su ove dve reprezentacije i u kvalifikacionoj grupi imali isto bodova - 22. Međutim Danska je bila druga zbog boljeg međusobnog skora. U Sloveniji su ova dva tima odigrala 1:1, dok su Danci na svom terenu pobedili 2:1!

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: