Fudbal

ALBANSKI PROVOKATOR IZVINJAVA SE SRBIMA! Divljao na EURO 2024, pred Rusima želi da se "opere"!

Autor Dušan Ninković

Kontroverzni fudbaler Mirlind Daku ruskim medijima ispričao da nije vređao Srbe, a da nije trebalo nikoga da vređa na Evropskom prvenstvu.

Izvor: Soccer Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj završeno je za reprezentacije Srbije i albanije, pošto nijedan tim nije uspeo da prođe grupnu fazu, ali skandal koji se desio potrajao je duže od učešća. Nakon meča Hrvatske i Albanije u grupnoj fazi, albanski fudbaler Mirlind Daku vređao je narode na Balkanu ispred navijačke tribine, iako sad tvrdi da o Srbima nije rekao ništa, a da Makedonce nije trebalo da uvredi!

Daku je i pred ovih incidenata bio poznat po tetovaži terorističke organizacije "UČK" koju ima na ramenu, na samom turniru pravio je skandal čak i dok se izvinjavao za svoje postupke! Od kako je toišao u Rusiju, priča je malo drugačija - sada tvrdi da to nije bilo baš tako...

"Zaista nisam vikao niti govorio ništa o Srbiji. Što je još važnije, uopšte nije trebalo da izgovorim takve reči nijednom od naroda. Ovo je jednostavno neprihvatljivo. Ovo je užasna stvar i ne čini me srećnim", rekao je za ruske medije Mirlind daku i dodao: "Nakon incidenta, Fudbalski savez Srbije nije uputio zvanične žalbe UEFA. Odnosno, protiv mene nije bilo nikakvih pritužbi. Ponavljam, ova situacija me ne raduje. Žao mi je i izvinjavam se svima koji su povređeni ovim činom." Pogledajte scene iz Nemačke, kada je Daku vodio navijanje:

Albanski fudbaler iskoristio je priliku da tokom intervjua "opere" svoje postupke na Evropskom prvenstvu. Istakao je da se odmah pokajao zbog nepromišljenog poteza. "Na ovakvim utakmicama navijači često dozvoljavaju sebi da uzvikuju uvrede na račun navijača drugih zemalja. Ova atmosfera vas prati tokom cele igre i obavija vas. Ovo utiče na sve na stadionu. Taj meč je imao emotivnu završnicu, izjednačili smo u poslednjim minutima, a ja sam debitovao na turniru. Stoga su emocije preplavile. Ovo me uopšte ne opravdava. Odmah posle vike shvatio sam šta sam uradio, rekao sam 'Ovo su neprikladne stvari'. Bio sam šokiran što sam bio izložen emocijama i dozvolio sebi takve stvari", rekao je Mirlind.

Rusi uopšte nisu blagonaklono gledali na njegove poteze, pa je odmah nakon utakmice najavljeno da ga u timu čeka kazna čim se vrati. Ipak, Mirlind Daku tvrdi da je i njemu teško u ovim trencuima jer se nalazi u centru skandala koji nije želeo da izazove, a koji mu poslednjih dana izaziva stres.

"Sve je izmaklo kontroli. Ovo je jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri", ispričao je Albanac i dodao: "Naravno, ova nedelja je bila veoma teška. Suočen sa pritiskom sa kojim se nikada ranije nisam suočio. Našao sam se u centru skandala, zbog čega se veoma stidim. Nisam hteo da izazivam takvu situaciju, a da ne govorim o tome da je izazvala veliku pometnju u medijima. Sve je izmaklo kontroli. Posle nečega ovakvog je stresno, ove misli me ne napuštaju."

Mirlind Daku je rođen u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji, a fudbalsku karijeru počeo je u klubu Hajvalija. Usledili su Ljapi, Osijek, Kukeši, Balkani i Mura, pre nego što je otišao u Rusiju gde nastupa za Rubin. Svojevremeno je bio mladi i seniorski reprezentativac takozvanog Kosova, ali je odlučio da promeni tim i obuče dres Albanije. Već je odigrao šest mečeva za novi tim - pet u prethodnoj godini i jedan na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, kada je protiv Hrvatske dobio pet minuta na terenu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: