Slušaj vest

Evropsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj se tek zahuktava i tokom prethodne dve nedelje videli smo da je bilo dobrog fudbala, loše organizacije i fantastičnih navijača. Mnogi su nas oduševili, podsetili zašto volimo ovaj sport, a nažalost oni nama najdraži i razočarali, tako da se i MONDO vratio iz Nemačke posle eliminacije srpskih fudbalera koji su ponovo na turniru stali u grupnoj fazi.

S obzirom na brojna dešavanja od dolaska reprezentacije Srbije u Nemačku, propustili smo neke od "sitnica" da vam otkrijemo iz prve ruke, tako da smo izdvojili zanimljivih pet stvari koje možda niste znali o EURO2024. Krećemo od naše reprezentacije i njenih navika…

KO, ZAPRAVO, VODI TRENINGE SRBIJE?

Kurir/Nemanja Nikolić Srbija trening, EURO2024

Mediji su, prema pravilima UEFA, mogli da pogledaju prvih 15 minuta treninga svake reprezentacije na EURO2024, s tim da je jedan bio od početka do kraja otvoren za javnost, dok su tri bila potpuno zatvorena. I to je bilo sasvim dovoljno da vidimo kako se srpski fudbaleri pripremaju za utakmice sa Engleskom, Slovenijom i Danskom, međutim očigledno je utisak znao da prevari. Dok je sve "pucalo" od akcije na treninzima, dok je delovalo da je atmosfera zaista fantastična, tek posle ispadanja našeg tima sa turnira postalo je jasno da to nije baš tako i da je - bar pred očima medija - možda sve to bila i predstava.

Interesantno je da treninge zapravo nije vodio selektor Dragan Stojković Piksi, što doduše nije slučaj sa brojnim drugim reprezentacijama. Ali, pomalo je neobično da glavnu reč vodi Japanac Kacuhito Kinoši, koji je pre svega zapravo bio zadužen za fizičku spremu, dok Piksi ima i dvojicu pomoćnika - Gorana Đorovića i Bratislava Živkovića. Na treninzima koje smo imali priliku da gledamo, zapravo je Japanac delio i fudbalske zadatke, motivisao igrače, davao instrukcije na engleskom jeziku… Na kraju, jedini je s osmehom i uz pozdrav utrčao u autobus pred odlazak iz Nemačke.

"ČETVORKA" NIJE REKLA NI REČ

Vanja Milinković Savić Sergej Milinković Savić
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Tokom učešća Srbije na EURO2024, najčešće pred medije izlazili su igrači koji su bili najbolji na terenu ili oni koji osećaju odgovornost da se obrate naciji. Tako su gotovo uvek redovni bili Tadić, pa Rajković, Pavlović, čak i Mitrović, dok ima i onih koji su imali veliku ulogu, međutim puštali su da umesto njih govore kolege. Tako je Sergej Milinković-Savić završio turnir bez izgovorene reči o igri naše reprezentacije, a uoči turnira na njega se gledalo kao na jednog od lidera. Delom može da se razume da je hteo da izbegne medije zbog vulgarnih komentara Radeta Bogdanovića, ali teško da je samo to u pitanju, pošto se i inače "pravio Englez".

Osim njega, od fudbalera koji su imali veću minutažu, nijednom se medijima nisu obratili ni Andrija Živković, Saša Lukić i Ivan Ilić, fudbaler koji je inače i prvi napustio hotel Srbije posle ispadanja sa turnira. Naravno, sve u skladu sa pravilima, ali ima i onih nepisanih koja prave razliku.

NOVAK PEVA "MARŠ NA DRINU"

Novak Đoković.jpg
Milutin Vujičić, MONDO 

Najbolji srpski sportista Novak Đoković pojavio se na utakmici Srbije i Danske kako bi podržao naše fudbalere u odlučujućoj utakmici na EURO2024, međutim ni njegov ulazak u svlačionicu, ni govor koji je održao "orlovima", nisu bili dovoljni da dođemo do pobede. MONDO ga je "ulovio" kada je izašao na teren spektakularne "Alijanc arene", gde je nakon što je dao jedan intervju, ostao nekoliko minuta kako bi se fotografisao sa navijačima, pa potom gledao zagrevanje igrača dva tima.

Dok je ćaskao sa onima koji su se našli blizu njega, i koji su jedva čekali da mu pruže ruku, Đokovića je posebno oduševila pesma koja se čula sa razglasa. Odjekivao je "Marš na Drinu", a Đoković se odmah pridružio i brojnim navijačima i zapevao stihove čuvene pesme, pozdravljajući je i aplauzom. Pogledajte snimak:

Novak Đoković peva Marš na Drinu MONDO

ODAKLE NAM TOLIKO NAVIJAČA? ZNA SE!

Kurir/Nemanja Nikolić Evropsko Prventsvo, trening srbije, navijaci

Srbija je na sve tri utakmice u Nemačkoj imala sjajnu podršku navijača, posebno je to bio slučaj protiv Slovenije, kada je više od 30.000 ljudi otpevalo "Bože pravde". Uoči, tokom i nakon utakmica Srbije, MONDO je razgovarao sa stotinama navijača naše reprezentacije, a ispostavilo se da ogromna većina živi i radi u Nemačkoj - ili je došla iz Republike Srpske. Bilo ih je od Trebinja, preko Bijeljine, Brčkog i Doboja, pa sve do Mrkonjić Grada, a neretko se moglo čuti od njih legitimno pitanje: "Kako je nas ovoliko došlo, a tako retko smo čuli beogradske i novosadske naglaske?".

Čini se da navijači iz Srbije nisu toliko verovali u reprezentaciju, možda i opravdano, dok srećom po "orlove" bilo je i onih koji su bezuslovno puštali podršku. Tako su naši gastarbajteri, uverili smo se na licu mesta, znali da "zapucaju" specijalno u Augzburg samo da pruže ruku fudbalerima na treningu, nakon što bi u drugom delu zemlje završili isporuku kamionom… Njima je mnogo više stalo.

PIVO MOŽE, ALI CIGARETE…

atmosfera stadion (4).jpg
Kurir/Nemanja Nikolić 

Ne tako davno, gledali smo trenere kako sede na klupi svog tima sa cigaretom u ustima. Danas, na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, nisu dozvoljene niti navijačima. Već na ulazu na stadion, ne tako stroga kontrola oduzimala je navijačima cigarete, a oni koji su uspevali nekako da ih "prošvercuju", bili su na udaru redara koji su imali specijalan zadatak. Ako bi primetili da neko pali cigaretu, odmah bi prilazili i tražili da je ugase. Čak su išli toliko daleko da ni elektronske nisu bile dozvoljene.

S druge strane, alkohol je bio dozvoljen, ali naravno samo onaj koji vam prodaju. Svoj ne možete da unesete. Pivo se kupuje u plastičnim čašama za sedam evra, od čega su tri evra "kaucija". Na taj su način mislili da će motivisati navijače da budu ekološki osvešćeni i vrate plastiku, međutim sigurno su mnoge odbijale ogromne gužve u redovima.

BONUS VIDEO:

Dušan Tadić izjava MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO - Milutin Vujičić)