FUDBALER PARTIZANA ZAVRŠIO U ZATVORU USRED PUSTINJE! Krenuo na pripreme, a onda mu se život pretvorio u pakao

Srpski fudbaler Mladen Lazarević, svojevremeno defanzivac Partizana, završio je u zatvoru na samom kraju zimskih priprema 2008. koje su crno-beli odradili u Dubaiju. Sve zbog imena i prezimena koje je diglo celu zemlju na noge...

YouTube/Prva/printscreen

Nekadašnji fudbaler Partizana Mladen Lazarević (40) imao je košmarne zimske pripreme na polusezoni tokom takmičarske 2007/08. Kao prvotimac crno-belih, koji su se tada borili za šampionsku titulu u Srbiji, otišao je na pripreme sa ekipom u Dubai i tako proživeo najteže trenutke svoje sportske karijere - između ostalog i hapšenje, zatvor, policijsku pratnju i puške uperene u lice.

"Robijaši su izgledali kao na filmu. U početku sam se jako uplašio jer nisam mogao da verujem da ću od standardnog prvotimca Partizana, standardnog mladog reprezentativca u to vreme, dospeti do zatvora u Dubaiju", prisetio se u emisiji Mašana Lekića "Iza rešetaka", Mladen Lazarević.

Za manje od 90 sekundi, uz pomoć dva ukradena automobila, opljačkana je zlatara u tržnom centru u Dubaiju. Automobili su velikom brzinom uleteli u tržni centar i razbili izlog zlatare, a četvorica maskiranih muškaraca za minut i po pokupili su nakit u vrednosti od 11.000.000 evra! Po rečima lokalne policije ovo je bila najveća pljačka ikada izvedena u Dubaiju, a za nju su osumnjičeni pripadnici ozloglašene grupe "Pink Panteri". Među njima i Mladen Lazarević...

"Tokom sezone 2007/08 dobijamo ponudu da idem na pripreme u Dubai, nesvakidašnju destinaciju za srpske klubove. Slećemo tamo i posle redovne pasoške kontrole moj pasoš ostaje zadržan. Igrači su počeli da mi dobacuju 'Da li je moguće da čekamo tebe', a ja ostajem na aerodromu sa sportskim direktorom Gordanom Petrićem. Posle četiri sata dobijam nazad pasoš, bez objašnjenja i taksijem odlazimo u hotel", prisećao se Lazarević kasnije. Međutim, njegovi problemi se nisu završili.

Mladen Lazarević odradio je cele pripreme sa Partizanom, a trener Miroslav Đukić dozvolio je fudbalerima da poslednje veče u Dubaiju iskoriste za izlazak. Lazarević je sa saigračima, među kojima je bio Bojan Zajić, otišao u provod do jutra. Sutradan nisu imali obaveze, trebalo je da se spakuju i polete za Beograd. Na pasoškoj kontroli počeo je pakao za Mladena. "Policajac stavlja pasoš na proveru i u tom trenutku pale se sirene! Dvojica policajaca dotrčavaju do mene, sa uperenim puškama. Video sam da sam u problemu. Strašan je osećaj kada neko uperi pušku u vas", prisetio se Mladen. U tom trenutku mislio je da se tokom izlaska prethodne večeri deo incident zbog kojeg ga sada čeka ispitivanje.

Nakon višesatnog zadržavanja na aerodromu, Mladen Lazarević je maricom prebačen u zatvor koji se nalazi van Dubaija - na oko 15 minuta automobilom, u pustinji! Zatvore je podeljen na muški i ženski deo, a u tom trenutku imao je oko 3.000 osuđenika. Tokom kratkog ispitivanja u samom zatvoru Mladenu je saopšteno da će biti isporučen u Abu Dabi jer je tamo izdata poternica za njim, a u tim trenucima u zatvoru je izbio potpuni haos jer su se zatvorenici potukli.

Mladen je ubrzo vraćen na aerodrom, gde je doputovao i tadašnji portparol Partizana Marko Vjetrović. U tim trenucima Vjetrović je bio jedina osoba na koju Lazarević može da se osloni i sa kojom ima kontakt. Policajci, zatvorski čuvari i radnici na aerodromu nisu sa njim želeli da komuniciraju na engleskom, a sve se promenilo tek kada su crno-beli povukli veze i preko policijskog kluba Al Nasr tražili da se reši drama u Dubaiju! Tada je Lazarević prebačen u hotel u kojem  je boravio i tokom priprema, a dvojica naoružanih policajaca određeni su da mu budu pratnja, iako je navodno imao pravo da se slobodno kreće.

Dok se odmarao u hotelskoj sobi i vrteo kanale na televizoru, Mladen Lazarević se šokirao prizorom. "Na televizoru moja slika, a iza snimak pljačke jedne od najvećih zlatara. Najveća pljačka u istoriji Dubaija. Sve je na arapskom i ne znam o čemu se radi. Ja samo ne mogu da verujem da sam povezan sa tim... Pozvao sam Marka, on pali televizor i skapirao je odmah o čemu se radi - da sam ja povezan sa tom pljačkom", otkriva Lazarević. Jedan od pripadnika grupe "Pink Panteri" je i Mladen Lazarević, imenjak i prezimenjak tadašnjeg fudbalera Partizana.

Tada se u glavi Partizanovog defanzivca sklapaju kockice. Od prvog dana na aerodromu, Lazarević za njih nije fudbaler već potencijalna pretnja, a praćen je tokom svakog dana priprema koje su crno-beli imali. Kada su na njegovo ime prijavljene dve torbe teške 70 kilograma, u kojima je Partizan vraćao opremu sa priprema, policajcima na aerodromu situacija je postala sumnjiva!

Tek nakon pet dana, sprovođenja u zatvor i puštanja nazad u hotelsku sobu, uz pratnju dvojice policajaca, Mladen saznaje da će dobiti nazad pasoš i da će moći da se vrati u Srbiju. Dok su putovali "ka pasošu", njihov taksi je na semaforu udario automobil koji se nalazio iza, a čiji je vozač zaspao. U dogovoru sa obojicom vozača, Mladen i Marko uzimaju drugi taksi - da Mladen Lazarević ne bi ponovo bio uhapšen, ovog puta jer kod sebe nema nijedan zvaničan dokument!

Mladen je uspeo da preuzme pasoš, a nakon što se vratio u hotel da se spakuje za put kući dobio je poziv koji ga je paralisao. Sa druge strane predstavila mu se Nataša Negovanović iz ambasade Srbije. Tokom tog razgovora saznao je da ne sme da napusti hotel jer će u narednih pola sata biti uhapšen - ponovo!

Kroz glavu mu je prošlo sve što je proživeo tokom prethodnih nekoliko dana i morao je da se zapita da li će ikada uspeti da napusti Dubai. Potrajalo je nekoliko sekundi dok sa druge strane nije čuo smeh - bila je to šala njegovog kuma, koji je telefon dao devojci koja je trebalo da se našali sa fudbalerom. Srećom, Mladen Lazarević nije imao novih problema jer je pri narednom odlasku na aerodrom uspeo da se ukrca u avion i poleti ka Beogradu.

Lazarević je nastavio fudbalsku karijeru i sa Partizanom stigao do duple krune u toj sezoni, a Dubai je posetio samo još jednom. Zajedno sa suprugom otišao je na godišnji odmor i nije mu bilo svejedno kada je prišao pasoškoj kontroli. "Kako je dobro kad se ne upale sirene", pomislio je Mladen Lazarević nakon što je dobio zeleno svetlo na kontrolnom punktu jednog od najvećih svetskih aerodroma.

Mladen Lazarević rođen je u Sremskoj Mitrovici, a ponikao u Zemunu, za koji je i debitovao na velikoj pozornici srpskog fudbala. Nakon tri sezone u seniorskom timu preselio se u redove Partizana tokom 2006. godine i naredne dve godine bio je igrač crno-belih - iako je Zvezda njegovo ime upisala na klupski sajt, a trener Dušan Bajević na spisak igrača za drugi deo priprema. Usledili su Ruselar i Kortrajk u Belgiji, pa Gostareš fulad u Iranu i zatim nove epizode u srpskom fudbalu.

Nosio je dres Slobode iz Užica i Novog Pazara, kratko bio ugovorom vezan za Ordabasi u Kazahstanu, a zatim nastupao za Spartak iz Subotice, Napredak iz Kruševca, Mačvu iz Šapca, Železničar iz Pančeva i nekoliko niželigaških klubova. U reprezentaciji Srbije i Crne Gore odigrao je pet mečeva za tim do 19 godina i još dva meča za tim do 21 godine. Lazarević je sa Partizanom osvojio duplu krunu, a sa Napretkom i Mačvom osvajao je Prvu ligu Srbije.

(MONDO/Dušan Ninković)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Anketa ko je najlepši srpski fudbaler  MONDO/Milutin Vujičić