Direktor reprezentacije u Berlinu čuo Vengerov plan: Slavni Francuz traži veliku promenu u fudbalu!

Srbiju su na samitu UEFA predstavljali selektor Dragan Stojković Piksi i direktor Stevan Dika Stojanović.

MN Press

Direktor A reprezentacije Srbije Stevan Stojanović bio je zajedno sa selektorom Draganom Stojković učesnik panela u Berlinu na kome su članovi Tehničke komisije UEFA govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

"Meni je naročito interesantan bio deo sastanka sa direktorima nacionalnih selekcija na kome se pričalo o sistemima i metodama rada sa mlađim kategorijama. Apostrofirani su primeri nekih zemalja koje su uporedo sa rezultatima u nižim uzrastima, uspeli da izbace veliki broj igrača za seniorsku reprezentaciju. Takođe je zanimljiva lista igrača koji su znali da bljesnu na nekom velikom takmičenju, a onda im se gubio trag ili su imali mnogo uspona i padova u karijeri", kaže Stojanović na koga je najjači utisak ostavila konstatacija Arsena Vengera.

Nekadašnji francuski trener ima zanimljiv stav. "Insistira na tome da decu do 17. godine treba pustiti da igraju fudbal, da uživaju u igri. Surovo je ako ih opteretite brojkama i takmičarskim rezultatom, ako im pored njihovih redovnih obaveza nametnete dodatne treninge sa fitnes trenerima i drugim stručnjacima. Ukazao je na činjenicu da dete za koga se plati ogroman novac nema slobodu da se normalno razvija već odmah ulazi u mašinu i većina njih nestane sa velike scene. Naravno, svestan je i on kako stvari funkcionišu u slabije razvijenim fudbalskim zemljama, da klubovi žive od prodaje igrača, da treneri zavise od rezultata i nemaju vremena da se bave sazrevanju talenata. Ali apeluje da u svemu treba imati meru."

Bilo je i konkretnih primera. "Holanda su iskoristili kao pozitivan primer. Pojavio se u Moldeu, skrenuo pažnju na sebe, pa prešao u Salcburg i dodatno usavršio svoj talenat i potencijal. Posle toga nije hteo odmah u veliki klub, već je napravio međukorak u Dortmundu i kada je potpisao za Siti stigao je kao definitivno formiran igrač u svim aspektima svoje ličnosti. Zato mu i nije bilo teško da se sa 23 godine uklopi u veliku sredinu i odmah postane ključni igrač najjačeg tima u najkvalitetnijoj ligi na svetu",  preneo je utiske iz Berlina direktor A reprezentacije Stevan Stojanović.

Direktor Stevan Stojanović i selektor Dragan Stojković iskoristili su priliku i da po povratku iz Berlina požele našim evropskim predstavnicima, Crvenoj zvezdi i TSC, uspeha u predstojećim izazovima na međunarodnoj sceni.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Zamišljeni piksi zapisuje na treningu  MONDO/Milutin Vujičić