Nikad nije bilo važnije, a niste svesni toga: Srbija bez pola tima odlučuje sudbinu za Mundijal u Americi!

Ono što Srbija uradi protiv Švajcarske i Španije moglo bi da ima dugoročne posledice na naš plasman na Svetsko prvenstvo 2026. godine. I negativne i pozitivne, sve zavisi od Piksijevih fudbalera da li će ispustiti ili prigrabiti šansu.

Mahmut Serdar Alakus / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Fudbalska reprezentacija Srbije osvojila je do sada jedan bod u svojoj grupi "A" divizije Lige nacija i nalazi se u dosta nezgodnoj situaciji uoči mečeva sa Švajcarskom u Leskovcu (12. oktobar) i Španijom u Kordobi (15. oktobar). Iako su u teoriji utakmice Lige nacija i rezultati ostvareni u tom takmičenju označeni kao "nevažni" - ili tek malo važniji od prijateljskih susreta - zapravo se Srbiji u oktobru odlučuje mnogo toga što može da ima posledice po nastup na Svetskom prvenstvu 2026. godine.

Zbog ozbiljnosti situacije, bilo bi idealno kada bi selektor Dragan Stojković Piksi mogao da računa na sve fudbalere, ali se zapravo suočava sa nikad većim brojem "otkaza". Neke od fudbalera je sam otpisao posle neuspeha na Evropskom prvenstvu, dok su sada neki drugi "otpali" sa spiska usled povreda, porodičnih problema ili jer su tako tražili, poput na primer Sergeja Milinković-Savića.

Za sada, Piksi nije pokazao ni trunku zebnje zbog toga, deluje kao i uvek samouvereno i ubeđeno da će Srbija ostvariti rezultate bez obzira na to ko bude na terenu, ali možda istovremeno i vešto krije da ga "boli glava" uoči utakmica koje u neku ruku mogu da budu podjednako važne kao na nekom velikom takmičenju, poput Evropskog prvenstva. To će morati da objasni i igračima na koje računa, kako se ne bi desilo da usled "manjka pritiska" odigramo previše opušteno, kada znamo da nam se sudbina na Mundijalu kroji na stadionima "Dubočica" i "Nuevo Arcángel".

Ko je sve otkazao Piksiju?

MN Press 

Nakon završetka Evropskog prvenstva najavljene su brojne promene, tako da se iz tima povukao kapiten Dušan Tadić, dok su u "nezvaničnu" penziju pored njega poslati i Uroš Spajić, Srđan Mijailović, Filip Mladenović, Nemanja Gudelj i Filip Kostić. Nije u septembru bilo mesta ni za Vanju Milinković-Savića, posle skandala koji je napravio u Minhenu, da bi potom pak dobio poziv za oktobar, međutim sada je definitivno otpao zbog povrede kolena.

Zbog povreda neće biti ni Srđana Babića, Petra Ratkova, Ivana Ilića i Andrije Živkovića, a posle izostanka velikog broja fudbalera odlučeno je da naknadni poziv dobiju golman Veljko Ilić (TSC) i vezista Saša Zdjelar (CSKA Moskva). Piksi takođe drugo okupljanje zaredom ne može da računa i na one koji su među najboljima.

Dušan Vlahović odsustvuje zbog porodičnih problema, dok je Sergej Milinković-Savić takođe tražio da ne bude uvršten na spisak, kao i u septembru kada je bio povređen. Ovoga puta nije, ali očigledno je da nije u stanju da se potpuno posveti timu.

Ko je ostao na spisku Srbije?

MN Press 

Piksi je hvalio Milana Majstorovića i Mirka Topića, međutim njima nije dodelio pozive - dok je pomalo iznenađujuće uvrstio mladog Andriju Maksimovića iz Crvene zvezde koji ga je očarao u "večitom" derbiju i protiv Intera. Uz njega ima još nekoliko igrača bez iskustva u "A" reprezentaciji.

  • GOLMANI: Predrag RAJKOVIĆ (Al Itihad), Veljko Ilić (TSC), Aleksandar JOVANOVIĆ (Partizan)
  • ODBRANA: Nikola MILENKOVIĆ (Notingem Forest), Strahinja PAVLOVIĆ (Milan), Strahinja ERAKOVIĆ (Zenit), Jan Karlo SIMIĆ (Anderleht), Kosta NEDELJKOVIĆ (Aston Vila)
  • VEZNI RED: Saša LUKIĆ (Fulam), Marko GRUJIĆ (Porto), Nemanja MAKSIMOVIĆ (Panatinaikos), Saša ZDJELAR (CSKA), Lazar SAMARDŽIĆ (Atalanta), Nikola ČUMIĆ (Rubin), Dejan ZUKIĆ (Volfsberger), Aleksandar ĆIRKOVIĆ (TSC), Ivan ILIĆ (Torino), Andrija MAKSIMOVIĆ (Crvena zvezda)
  • NAPAD: Aleksandar MITROVIĆ (Al Hilal), Luka JOVIĆ (Milan), Dejan JOVELJIĆ (LA Galaksi), Mihailo IVANOVIĆ (Milvol), Veljko BIRMANČEVIĆ (Sparta)

Zašto je jako važno za Srbiju da pobedi?

MN Press 

Pravila su takva da dva najbolja tima iz grupe idu u nastavak takmičenja u Ligi nacija i bore se za trofej, trećeplasirani ide u baraž za "B" diviziju, dok poslednjeplasirani automatski ispada rang niže. Međutim, to je najmanje važno u ovom trenutku, važnije je da su UEFA i FIFA napravile dogovor da je plasman u Ligi nacija važan za žreb za Svetsko prvenstvo 2026.

Šeširi za kvalifikacije za predstojeće Svetsko prvenstvo određuju se sada na dva načina, pre svega kako bi se "zaštitile" najjače reprezentacije. Tako će u prvom i najjačem šeširu biti smešteno 12 reprezentacija - osam najboljih iz "A" divizije Lige nacija i još četiri najbolje plasirane na FIFA listi, a koje nisu uspele da ostvare prvopomenuti kriterijum. Dakle, čak ne moraju ni da igraju "A" Ligu Nacija...

Na neki način to odgovara recimo Englezima, dok Srbiju stavlja u situaciju da sada mora sve karte da baci na Ligu nacija i da izbori jedno od prva dva mesta. To je već jako teško jer kao što je poznato Danska ima šest bodova, a Španija je na četiri, tako da bismo morali da dobijemo Švajcarsku (bez bodova) i potom i Španiju u direktnom duelu.

U slučaju da ne uspemo da budemo među prve dve ekipe u grupi, Srbija će gotovo sigurno biti u drugom šeširu, pošto kao trenutno 35. reprezentacija sveta ne može u prvi šešir i to će otežati put na Mundijalu.

Kako izgledaju kvalifikacije za Mundijal 2026?

EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL 

Iako je format promenjen i igra čak 48 reprezentacija (od 1998. nastupale su 32 tima), to ne znači naročito velike benefite za Evropljane. Dobijene su tek još tri dodatne vize...

Evropu će predstavljati ukupno 16 reprezentacija i same kvalifikacije će biti teže. Imaćemo ukupno 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija i samo pobednici će direktno obezbediti vizu za turnir, dok će sve drugoplasirane ekipe ići u baraž (uz još četiri najbolje rangirane ekipe Lige nacija koje nisu prošle već dalje). Dakle, ukupno 16 timova će se boriti za još četiri dodatna mesta na Svetskom prvenstvu. Ekstremno težak put, teži nego za Katar.

Prema aktuelnim prognozama, u prvom šeširu bi mogli da budu reprezentacije kao što su Španija, Francuska, Belgija, Engleska, Holandija, Italija, Portugal, Nemačka, Hrvatska, Danska, Švajcarska i Austrija, pa ne treba dvaput ponavljati koliko je važno da ih izbegnemo i pre žreba koji je na programu u decembru.

Šta znamo o Mundijalu u SAD, Meksiku i Kanadi?

Shutterstock/Fauzan Fitria 

Na Svetskom prvenstvu u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. će ubuduće biti 12 grupa (umesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednu fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti posle grupne faze, što FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od poslednje promene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično (čak 39 dana) sve od 11. juna do 19. jula.

Ko su gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dve Severna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Piksi o podršci navijača u Nemačkoj  Kurir sport