"Piksi nas nije nadmudrio, a Srbi se uplašili": Albanac sa Kosova digao glas, Džaki nema oproštaja

Bivši reprezentativac Švajcarske Valon Behrami u kolumni udario na Granita Džaku, Murata Jakina i ostale zbog poraza od Srbije. Ističe da ih nije Piksi nadmudrio, nego da nisu imali dobar plan niti vatru u sebi.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Švajcarsku 2:0 (1:0) u okviru trećeg kola Lige nacija i tako se, bar malo, revanširala za poraze na Mundijalima u Rusiji i Kataru. Bio je to treći "šamar" za Švajcarce u ovom takmičenju i zbog toga su fudbaleri na udaru, pre svih kapiten Granit Džaka koji je odbio da izvede jedanaesterac, kao i selektor Murat Jakin koji se nije proslavio od kada je na čelu državnog tima.

Tako je sada po njima "udario" Valon Behrami. Bivši reprezentativac Švajcarske, koji je poput Džake zapravo Albanac poreklom sa Kosova (Behrami je čak i rođen u Kosovskoj Mitrovici), dao je vrlo oštar komentar o igri svog državnog tima u kolumni za list "20 minutes", jedan od najtiražnijih u zemlji.

Istakao je da je poraz protiv Srbije težak i čudi se nastupu Švajcarske posle dobrog ulaska u meč: "Srbi su nas respektovali. Mogao si da osetiš oprez, s razlogom, sa njihove strane. Igrali su isto kao i protiv Španije, ali nismo iskoristili njihov strah. Mi smo loše čitali igru... Dali su nam malo prostora i zato moraš da igraš po krilu. Tako je i Španiji bilo, pa su rešili problem, a mi smo nastavili da igramo previše centralno. Amduni i Endoj su igrali previše u sredini umesto da na bokovima traže jedan na jedan. Kad bi se našli na krilu, odmah je bila opasnost. Ali, bili smo nekonstantni u svom planu", piše Valon Behrami.

This browser does not support the video element.

Džaka se pozdravlja sa srpskim fudbalerima, grli sa Rajkovicem  Kurir

Prema njegovim rečima, Švajcarska je igrala isto kao i na Evropskom prvenstvu - napravila je haos u sopstvenim redovima uz mnogo rotacija. "Srbi su uradili domaći zadatak... Ne igraju klasičan fudbal, oslanjaju se na direktnost i duge lopte. A mi smo igrali odbranu jedan na jedan, kao Bajer Leverkuzen - što je njima odgovaralo", navodi bivši reprezentativac.

Istakao je da je najviše patio Den Endoje, kome je selektor Jakin tri puta promenio poziciju na utakmici, u čemu vidi veći problem nego u taktici koju je spremio Dragan Stojković Piksi sa svojim saradnicima.

"Srbija nije ovaj meč dobila zahvaljujući taktičkom remek-delu. Nisu imali jasan plan u napadu, ali su bili vrlo disciplinovani u odbrani. Pobedili su zbog volje, mentaliteta i vatre. Ta vatra je ono što nama fali. Kao da smo je izgubili posle Evropskog prvenstva. Mislio sam da ćemo biti bolji posle tog turnira, ali to nije slučaj. Imam osećaj da ne prepoznajemo naše probleme. Lako je reći posle poraza da su to samo sitnice koje su nam falile", naglasio je Valon Behrami.

S obzirom da Murat Jakin, Granit Džaka i ostali nisu priznali da je igra loša, i da postoje veliki problemi u igri, Valon Behrami im se obratio direktno i rekao da se nada da je to samo medijski nastup.

"Ako ti kao igrač misliš da je to samo sreća ili da je mnogo stvari protiv tebe, to je samo izgovor?", ističe Behrami i dodaje da se nada da će selektor obaviti razgovor sa svima interno i da će rešiti probleme koje imaju, već protiv Danske u utorak kada je red da pokažu jasan plan, disciplinu, borbeni duh.

"Ni neki gol ne bi bilo loše da damo", zaključuje Behrami pred meč koji se igra sutra u Sankt Galenu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Izviždana himna Švajcarske   Kurir