"Moramo da vratimo Dušana Tadića" Vjetrović upozorava da pazimo koga želimo u reprezentaciji

Poznati fudbalski analitičar ponovio je ideju da bi i bivši kapiten trebalo opet da bude u nacionalnom timu.

YouTube/K1 televizija/MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije u utorak je pretrpela ubedljiv poraz u Ligi nacija od Španije rezultatom 3:0, koji je još jednom otvorio važna pitanja - kuda ide srpska reprezentacija i šta želi od sebe?

Gostujući na televiziji K1, o trenutnoj formi tima, strategijama koje bi mogli primeniti i potencijalnim rešenjima za prevazilaženje izazova koji su pred reprezentacijom, govorio je bivši fudbaler, a sada fudbalski analitičar, Miroslav Vjetrović.

Prema njegovom mišljenju, Dušan Tadić je i dalje potreban reprezentaciji i trebalo bi da bude i dalje u timu, bez obzira na to što se zvanično povukao posle javnih rasprava sa selektorom na Evropskom prvenstvu.

"Realno, rezultat 3:0 je očekivan i treba da budemo zadovoljni što nas više ne boli glava. Španija je jedna od najboljih ekipa na svetu. Naša javnost ima jedan problem: svi smo tražili mlade igrače i promene. Delimično smo ih uveli, ali neki su se sami povukli. Tadić nam je potreban. Gledam kako igraju Nemci, Englezi i Španci. I oni su imali mlade igrače, ali ne mogu svi da budu nosioci igre. Moram da kažem javnosti da pola našeg tima ne igra u svojim klubovima, i to je realna priča", rekao je Vjetrović.

"Španija je u Beogradu bila sa duplo jačim timom. Imali smo sreće u Beogradu; nisu nam otvorili i nekako smo završili tu utakmicu, što je za nas veliki bod, iskreno. Javnost voli odmah nakon poraza da kaže da naši fudbaleri ne znaju ništa".

Vjetrović objašnjava šta je nedostajalo u sinoćnjoj igri naše reprezentacije: "Ova utakmica me podseća na to kada ste u osnovnoj školi gledali kako igraju fudbal u školskom dvorištu, osmi razred protiv petog, i svi navijaju za peti. Glavni razlog jučerašnjeg rezultata je kvalitet, našeg i njihovog tima. Pet ili šest naših igrača ne igra za svoje timove. Možemo da analiziramo, ali smo zaista mogli primiti još golova. Kada smo bili na 1:0, Mitrović je imao šansu za gol. Dvadeset minuta smo igrali sa igračem manje. Nemamo igrača koji vredi pedeset ili šezdeset miliona evra. Najskuplji igrači su nam Milenković ili Pavlović. Takođe mi se ne sviđa što smo proširili taj spisak igrača, a nismo dobili rešenja iz ove priče" - dodaje.

Vjetrović smatra da su mogli da zaigraju neki drugi igrači koji ne igraju za svoje klubove. Konkretno je ponudio imena.

"Imamo Joveljića, zatim Petrovića, golmana koji je bio u Čelziju, kao i Petkovića iz Čukaričkog, koji je nekada bio reprezentativac, a sada igra za Šarlot. Tu je i Ranko Veselinović, kapiten Vankuvera, koji je izvrstan centarhalf. Imamo mnoge odlične igrače koje niko ne spominje. Ne znam zašto Mladenović nije tu...Vlahović, Sergej Milinković, ističem da nam treba Tadić. Ne znam kakvi su međusobni odnosi".

Vjetrović smatra da naša reprezentacija nikako ne sme lako da se odriče svojih najboljih igrača: "Moramo da okupimo igrače koji su se povukli iz raznih razloga, bilo da je reč o povredama, nezadovoljstvu ili ljutnji. Smeta mi strašno što javnost traži mlade igrače, evo sinoć traže mlade, a onda javnost kaže 'oni ne znaju ništa'. Pa, nije baš da ne znaju. Kalili smo mlade igrače, a svi smo sada ljuti", dodao je Vjetrović.

Kvalifikacije su veliki problem

EPA-EFE/Julio Munoz 


"U decembru će biti izvučene kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Veliki je problem što se pravi 12 grupa, a iz svake grupe samo jedan tim ide u prvu grupu. Imamo minimalne šanse da budemo u tom prvom šeširu. Ako upadnemo u grupu sa Španijom, Engleskom, Nemačkom ili Italijom, nećemo biti u prvom šeširu. Sistem je dobar za UEFA-u, ali mi se ne sviđa iz našeg ugla, jer od tih 12 ekipa šampiona, samo četiri drugoplasirane idu u baraž. Mislim da ćemo imati velike probleme da se kvalifikujemo, i moramo ozbiljno razmisliti o tome kako da okupimo najbolje što imamo. Neka nas i Bog pogleda 13. decembra i da izbegnemo barem prvih pet iz prvog šešira." – dodaje Vjetrović.

Bivši fudbaler je veoma konkretno prokometarisao i narednu utakmicu u Ligi nacija koja se igra sa Švajcarskom na njihovom terenu

"Ovaj tim koji je igrao sinoć, teško da može da pobedi Švajcarsku. Moramo da vratimo Vlahovića, Kostića, Mladenovića, Tadića. Iskreno, volim ga i on nam treba. Stvar je selektora, ali činilo mi se da je mogao da uđe. Potreban nam je. On igra standardno u Fenerbahčeu. Ovi neki koji ne igraju nigde, ili igraju deset minuta negde, igraju u reprezentaciji. Moramo da izbegnemo takve poteze"- zaključio je Vjetrović u emisiji “Kec na jedanaest” na televiziji K1.

Bonus video: Dušan Tadić o selektoru Stojkoviću

This browser does not support the video element.

Dušan Tadić izjava 2  MONDO/Milutin Vujičić