Srbija se bruka u Evropi, ovo je katastrofa: Za 15 meseci primljena 122 gola i izgubljene 42 utakmice!

Iako smo pre dve godine imali odličnu situaciju, predstavnici Superlige Srbije nisu uspeli da urade ništa na međunarodnoj sceni i češće smo gledali blamaže nego uspehe.

MN Press

Superliga Srbije je pre samo nekoliko sezona, govorio je o tome ostvareni koeficijent, bila jedno od najjačih takmičenja u Evropskom fudbalu. NA UEFA listi prišli smo desetom mestu, a veliki uspesi Crvene zvezde i Partizana kroz grupne faze evropskih takmičenja donosili su bodove koji su mogli da budu veliki zamah za čitav srpski fudbal.

Sada je situacija potpuno drugačija - dve godine konstantnog padanja na listi, uz katastrofalna izdanja svih predstavnika na međunarodnoj sceni, uništili su ono što se godinama gradilo. Srpski klubovi su u problemu čim pogledaju ka nekom međunarodnom takmičenju, a situacija u kojoj se učesnici Superlige nalaze kada igraju protiv ekipa iz ostatka Evrope teža je nego što smo ikada mogli da zamislimo. Iako nam je bilo jasno da će nam peto mesto mesto u Evropi napraviti određene probleme...

Ne samo da peti tim nije uspeo da pridoda bodove nacionalnom koeficijentu, već su njega počeli da kvare i timovi koji su do tog trenutka imali glavnu ulogu. Partizanov doprinos gotovo je u potpunosti nestao jer crno-beli dve godine u nizu propuštaju grupnu fazu u Evropi. Crvena zvezda je prvo bez kvalifikacija stigla u grupnu fazu Lige šampiona, a zatim u njoj osvojila samo bod - što je učinak koji tek treba da nadmaši u ovoj sezoni.

MN Press 

Za to vreme su se ekipe poput Dinama iz Kijeva, Frajburga, Makabija iz Tel Aviva, Fiorentine, Brage, Olimpijakosa (tačnije, dva puta), Nordsjelanda, Monaka, Ferencvaroša, RB Lajpciga i drugih poigravale sa srpskim klubovima. Zvezdi su u međuvremenu veoma ubedljivo meru uzimali još i Mančester siti i Inter, ali ajde da kažemo da je to bilo donekle opravdano - reč je o timovima koji su u samom evropskom vrhu.

Primljeni golovi srpskih klubova u evropskim takmičenjima od početka sezone 2022/23:

  • Crvena zvezda (28): Mančester siti 6, RB Lajpcig 5, Monako 5, Jang bojs 4, Inter 4, Benfika 2, Bode/Glimt 2
  • Partizan (22): Dinamo Kijev 9, Nordsjeland 6, Lugano 3, Gent 2, Sabah 2
  • TSC (38): Frajburg 8, Makabi Tel Aviv 8, Braga 7, Olimpijakos 7, Vest Hem 4, Legija 3, Astana 1
  • Čukarički (22): Fiorentina 7, Olimpijakos 6, Ferencvaroš 5, Genk 4
  • Vojvodina (10): Apoel 4, Ajaks 4, Maribor 2 
  • Radnički Kragujevac (2): Mornar 2

Srpski klubovi su za nešto više od 15 meseci na međunarodnoj sceni primili čak 122 pogotka! Od poečtka prethodne sezone na međunarodnoj sceni srpski klubovi su odigrali 49 mečeva, što nas dovodi do proseka od gotovo dva i po primljena gola po meču. U tom periodu ostvareno je tek nekoliko pobeda...

Partizan je prethodne sezone savladao Sabah na svom terenu, dok su Crvena zvezda i TSC remizirali protiv Jang bojsa i Olimpijakosa u grupnim faza evropskih takmičenja. Ove sezone je Crvena zvezda savladala Bode/Glimt i plasirala se u Ligu šampiona, dok su pobede Radničkog nad Mornarom i Vojvodine nad Mariborom, kao i remi Partizana protiv Lugana ostali bez "nagrade" - prolaska u narednu fazu.

MN Press 

Kada se podvuče crta, Srbija ima četiri pobede, tri remija i neverovatna 42 poraza na poslednjih 49 evropskih utakmica. Primera radi, predstavnici Bosne i Hercegovine su u istom periodu imali daleko više uspeha. Zrinjski iz Mostara je ostvario pet pobeda i tri remija u istom vremenskom periodu, dok je Borac iz Banjaluke ostvario tri pobede i tri remija samo u tekućoj evropskoj sezoni.

Da poprave utisak do kraja takmičarske godine mogu Crvena zvezda i TSC. Aktuelnom šampionu ostalo je još pet mečeva u Ligi šampiona, dok će tim iz Bačke Topole odigrati još četiri utakmice u Konferencijskoj ligi. Sada bi nam svaki trijumf, pa čak i nerešen ishod, bio uteha za loše rezultate tokom gotovo godinu i po dana.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Početak Meča Monako Zvezda   MONDO/Dušan Ninković