Četiri gola, veliki povratak i dve povrede za brigu: Sve je "prštalo" u derbiju Premijer lige

Arsenal i Liverpul su odigrali nerešeno, a meč su obeležile povrede u domaćem timu.

NEIL HALL/EPA

Derbi kola Premijer lige u Londonu završen je remijem, pošto nije bilo pobednika u duelu Arsenala i Liverpula - 2:2 (2:1). Četiri gola, dva potpuno različita poluvremena i po svemu viđenom mogao je i jedan i drugi tim na kraju da dođe do tri boda.

Ono što je obeležilo meč svakako su povrede u domaćem timu. Mikelu Arteti obilo se o glavu što je rizikovao sa rovitim igračima Julijanom Timberom i Bukajom Sakom iako nije tako delovalo. Već u 9. minutu Saka je iskoristio sjajnu loptu u prostor, nasamario Endija Robertsona i prelepim šutom u bliži ugao doneo prednost. U 18. minutu je Van Dajk izjednačio posle kornera, da bi u 43. minutu posle bespotrebnog faula Dijaza "tobdžije" dobile slobodan udarac, Rajs je savršeno centrirao, Merino glavom smestio loptu u mrežu. VAR soba gledala je tu situaciju zbog ofsajda, milimetri su odlučili da se gol važi.

Odigrao je Liverpul jedno od najlošijih poluvremena u sezoni, velike zasluge za to imala je sjajna igra Arsenala koji nije davao rivalu prostor da "diše". U drugom delu stvari su se okrenule. Tim Arnea Slota preuzeo je inicijativu, počeo da stvara šanse, a onda je u 54. minutu Gabrijel ostao da leži na zemlji i pokazao je da ne može da nastavi meč, pošto je Saliba suspendovan zbog crvenog kartona to je značilo da Arteta ostaje i bez drugog štopera, pa je Kivijor ušao u igru. Nedugo posle toga Slot je uveo trojicu igrača, Cimikasa, Gakpa i Soboslaja umesto Robertsona, Dijaza i Mekalistera.

Momenat koji govori koliko se Arsenal povukao bio je u 66. minutu kada je golman Raja dobio žuti karton zbog odugovlačenja. U tim momentima je roviti Timber prvo ostao da sedi na travi, nastavio je meč, da bi u 76. minutu pokazao da ne može ni on da nastavi, pa je ušao mladi Luis-Skeli. Pritisak i bolju igru Liverpul je krunisao u 81. minutu kada je Aleksander-Arnold poslao savršenu loptu u prostor, Nunjez se uzeo, Salah se odlično kretao i dobio dodavanje od Urugvajca koje je lako pretvorio u gol i izjednačenje.

Arteta je uveo Žesusa umesto Sake i Nvanerija umesto Martinelija, postigao je Arsenal posle toga gol, ali je sudija Entoni Tejlor ranije svirao faul i pokazao da se gol neće važiti. Tražio je i Liverpul gol za pobedu, ali su mreže mirovale.

Ovaj rezultat najviše je obradovao Mančester siti i Pepa Gvardiolu pošto je njegov tim preuzeo prvo mesto sa 23 boda, jednim više od Liverpula i pet više od Arsenala. Ono što će Artetu mnogo više da brine od situacije na tabeli jesu lekarski pregledi i rezultati pregleda Timbera i Gabrijela.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Fudbalska revolucija u Kataru 1  MONDO/Milutin Vujičić