OVAKO SMO MI VIDELI

OCENE - AMATERSKA ODBRANA SRBIJE, PROČITANI SMO KAO KNJIGA: Piksi nije imao "plan B", nismo zaslužili da prođemo grupu!

Autor Milutin Vujičić

Cela reprezentacija Srbije ponavljala je uglas da se i dalje "za sve pitamo" i da "sami odlučujemo" o svojoj sudbini, ali malo ko je tako delovao na terenu. Selektor je "pročitan", a nije bilo rezervnog plana... /od reportera MONDA Milutina Vujičića iz Katara/

Izvor: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije eliminisana je sa Svetskog prvenstva u Kataru posle bolnog poraza od Švajcarske (3:2). I u ovoj utakmici "orlovi" su pokazali da ne poseduju igru koja je potrebna da se odgovori izazovima na najvećoj fudbalskoj smotri, pa smo surovo kažnjeni za samo deset odsto propusta koje smo napravili. Da su protivnici bili precizniji i da je kojim slučajem golman Vanja Milinkovi-Savić imao lošije prvenstvo, ko zna kako bi izgledala naša gol-razlika. Kao da poslednje mesto u grupi sa jednim bodom i odnos primljenih i datih golova 5:8 ne zvuči dovoljno loše.

Ponovo je "duvalo" u našoj odbrani, što je kombinacija individualnih grešaka i mizernog doprinosa u zaštiti veznog reda "trojke" koja je predvodila napad, odnosno naše ofanzivne orijentacije i stila za koju definitivno ne posedujemo dovoljno znanje. Bar za osminu finala, makar dok ne budemo uigraniji, što bi moglo da nadomesti ovaj veliki minus.

Zbog toga je još jednu utakmicu na Svetskom prvenstvu odbrana ponela najniže ocene, a kako smo videli kompletnu utakmicu uz analizu svih pojedinaca koji su zaigrali - i naravno selektora Piksija - pročitajte u redovima pred vama.

VANJA MILINKOVIĆ-SAVIĆ - 6

Ni kriv, a ni dužan prvenstvo je završio sa do vrha napunjenom mrežom (osam golova), drugom najgorom na Svetskom prvenstvu u Kataru. Spasao nas ponovo u prvom napadu Švajcarske posle 30 sekundi kada je licem odbranio, pa se potom bacio kao mačka, međutim... Kao da je znao da će ponovo biti na vetrometini. Posle prvog gola Švajcarske povikao je "ne mogu da verujem", kao i svi koji smo trljali oči u neverici kako se "orlovi" brane.

Izvor: MN Press

NIKOLA MILENKOVIĆ - 4

Jedini dobar potez na utakmici je što Džaki nije dozvolio da se "busa" i da nas ponižava dok Švajcarska ide ka pobedi, ali taj plus je samo iz subjektivnosti, u objektivnom skeneru - i to bi bio minus, jer je izgubio živce. Košmarno prvenstvo za Milenkovića, čija desna strana je konstantno bila u raskoraku sa levom i to su naši protivnici koristili kao od šale. Milenković je loše pratio igrača kod gola Frojlera, generalno sve vreme bio primoran da igra "jedan na jedan i gubi", sve vreme kao pogrešna puzla u slagalici igre reprezentacije Srbije.

MILOŠ VELJKOVIĆ (igrao do 54. minuta) - 4,5

Nervozno počeo utakmicu i bio drastično slabiji nego što je to bilo protiv Brazila i Kameruna. Vrlo moguće da ga je opteretila povreda zbog koje je bio neizvestan, ali kao da je sve vreme kasnio za pola sekunde za rivalom... Vodio je veliku borbu sa Emboloom, ali fizički nije mogao da mu parira. Nije nam to izrodilo najveći problem na utakmici koliko ponovo nesinhronizovana odbrana i loša ofsajd zamka za Šaćirija. Kao centralni igrač odbrane mora i više da komunicira i koriguje svoja dva partnera, što nismo videli nijednom.

STRAHINJA PAVLOVIĆ - 4,5

Voli da ode napred i da pomogne napadu, igra požrtvovano, ali to ne smeju da budu njegovi jedini kvaliteti u reprezentaciji Srbije pošto sve ostale nedostatke - uz dobar skauting - može da kazni i Švajcarska, koja ne važi za sam "krem" kada su u pitanju ofanzivni kvaliteti. U napadu je Kostić praktično imao pomoćnika, ali to kao da su Švajcarci dozvoljavali, uz nadu da će iskoristiti u kontrama. "Divlja" igra još jednom, atraktivna odbrana koja lako može da završi u "hajlatsima", međutim markacija igrača i "čitanje" situacija kod ukrštanja bilo je baš problematično.

Izvor: Anadolija/Serhat Çağdaş

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (do 78. minuta) - 5

Odvažio se i pogodio stativu nakon sjajnog trka, pokazao još jednom zašto je starter Srbije po desnoj strani, a onda i zašto ne igra u jačoj ligi. Kako je meč odmicao, bio je sve lošiji, imao je previše "pasivnih" minuta u kojima je samo stajao po svojoj strani i čekao da lopta dođe kod njega. U takvoj situaciji dešavalo se da "zaspi" i da izgubi igrača. Imao i problema u komunikaciji sa Milenkovićem, dok je jednu obećavajuću kontru "upropastio" svojom neodlučnošću.

SAŠA LUKIĆ - 5,5

Nosio ceo tim na leđima, a to je teret koji ne može da podnese. Izgledalo je kao kada bi konobar morao da uslužuje goste, pravi hranu, kuva kafe i da još bude računovođa. Zbog nagomilanog posla - nijedan od svojih zadataka nije mogao da ispuni. Niti je bio dovoljno čvrst, niti je mogao da doprinese ofanzivno, niti je uspeo da "uguši" Džaku, što je verovatno bila početna ideja selektora. Nedostaje mu i brzina za ono što Piksi želimo da igramo.

Izvor: Profimedia

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ (do 68. minuta) - 5

Mali doprinos, malo dobrih stvari, ali možda se tražilo i previše od njega. Igrao na mestu centralnog veznog i jednostavno nije mogao da parira veznom redu Švajcarske - ni na koji način, pošto ih je jednostavno bilo više, a nije imao pravu pomoć "trojke" ispred sebe. U jednom slučaju pokazao da može da istrči i sprint od 40 metara kako bi uklizao (zaustavio siguran gol Emboloa), dok je u narednom već bio neodgovoran sa loptom. Jednostavno, za greške koje napravi nonšalancijom, koja je deo njegovog igračkog stila, mora da ima još dvojicu koji će ići za njim i "čistiti".

FILIP KOSTIĆ - 5,5

Prošao Vidmera i odmah izvukao žuti za igrača Švajcarske i tako ga opteretio, ali nakon toga nije uspeo to da pretvori u svoju korist. Pojavljivao se na utakmici tek na mahove, ima ga u opasnom napadu Srbije, pokaže brzinu i centaršut, a onda nestane na deset minuta... U odbranu se nije vraćao na vreme i to je napravilo problem Pavloviću.

DUŠAN TADIĆ (do 78. minuta) - 6

Kraj svog imena ima dve asistencije - prvo maestralan centaršut za Mitrovića "na prvu", a potom je i "podvalio" loptu za Vlahovića - međutim nakon toga mora da se napravi zarez. Sve ono što je uradio na utakmici bilo je isključivo kada je imao loptu u nogama, dok van toga nije postojao. Moderan fudbal ne trpi više igrača na mestu "desetke" koji neće vršiti pritisak na zadnju liniju, tako da je to u kombinaciji sa još takvom dvojicom napadača - bilo više nego pogubno po reprezentaciju Srbije. Sve govori izmena pre završetka utakmice.

ALEKSANDAR MITROVIĆ - 6

Kao i pre četiri godine ponovo bio u zagrljaju Fabijena Šera, ali pobegao Manuelu Akanđiju pokazavši još jednom da niko ne može da mu parira kada je skok igra u pitanju, odnosno udarac glavom. Na zemlji može i to je problem za ekipu koja voli da igra "od noge do noge" kao Srbija, jer se tada i od Mitrovića očekuje da kada primi loptu na 40 metara od gola - razigrava saigrače kao Tadić. Jednostavno, tu ne može da odgovori... Bio previše nervozan celo Svetsko prvenstvo, ali protiv Švajcarske je probio sve granice.

DUŠAN VLAHOVIĆ (igrao do 54. minuta) - 5,5

Potpuno isključen iz utakmice u prvih pola sata, pitanje je da li je pipnuo loptu ili dobio duel, međutim da je napadač svetske klase pokazao je u ubrzo posle toga. Vlahović ima "njuh" za gol i to se videlo u 35. minutu kada je pročitao "namazano" dodavanje Dušana Tadića, nije odustao ni kada je lopta bila kratka, napao ju je i zbog brzog razmišljanja uspeo je da prevari kompletnu odbranu Švajcarske koja nije mogla da brani dalji ugao. Fizički ipak nije bio na svom nivou, nije mogao da izdrži tempo utakmice i zato je zamenjen.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Izmene reprezentacije Srbije, bez ikakvog učinka i samim tim ocene: Luka Jović i Nemanja Gudelj (od 54. minuta), Nemanja Maksimović (od 68. minuta), Filip Đuričić i Nemanja Radonjić (od 78. minuta).

SELEKTOR: DRAGAN STOJKOVIĆ - 5,5

Istezao se pred početak utakmice i vrlo nervozno pratio duel sa Švajcarcima, čak posle prvog njihovog napada skinuo sako... Kada je gol za 2:1 proslavio kao nikada do sada, s pesnicama podignutim uvis, gotovo kao Novak Đoković, delovalo je da niko ne može da ga zaustavi, međutim vrlo brzo posle toga sve se promenilo. Posle pogotka za 2:2, kao da su mu sve lađe potonule. Na poluvremenu je bio potpuno mokar, jedva disao, bio bez daha, kao i njegova reprezentacija... Ni govor koji je održao u tunelu nije pomogao da se greške isprave. Utakmicu postavio onako kako je cela naša zemlja očekivala i priželjkivala, ali čini se i reprezentacija Švajcarske jer su nas "pročitali" kao knjigu. Iskoristili su sve naše mane i koridore koje smo im ostavljali, a izmene ponovo nisu donele nikakve promene, štaviše - igra nam se "unazadila" i nije bilo šanse da preokrenemo.