POGLEDAJTE

GLEDALI SMO HRVATSKU UŽIVO I VIDELI ČUDO! Telefon okreneš ka terenu i PIŠE SVE - fudbal više nikad neće biti isti!

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte kako će fudbal izgledati u budućnosti, s tim da je ona već stigla u Kataru... Treba vam samo telefon i ulaznica za Svetsko prvenstvo. /od reportera MONDA Milutina Vujičića iz Katara/

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Da su vas, kao u holivudskim filmovima, "zamrznuli" recimo 2010. godine i probudili za Svetsko prvenstvo u Kataru, mnoge stvari bi vas šokirale. Za početak da se Mundijal igra u maloj zemlji iz koje ne znate nijednog fudbalera, pitanje da li i sportistu, da se penali sviraju kao od šale, da sada postoji VAR tehnologija koja u roku od nekoliko sekundi proverava sporne ofsajde, da je Srbija prvak sveta... Ne, čekaj, to je ipak previše holivudski.

Ono što bi vas najviše iznenadilo, možda čak i da niste bili "zamrznuti", jeste da je sada utakmicu moguće gledati i u virtuelnoj realnosti. Da, zaista je to moguće i reporter MONDA se svojim očima uverio na utakmici Hrvatska - Japan da snimak koji kruži društvenim mrežama od početka Mundijala nije "fejk", nego zaista postoji aplikacija koja vam u realnom vremenu analizira dešavanja sa terena u koji ste uperili telefon.

Kako tačno funkcioniše? Aplikacija koju je FIFA lansirala samo za potrebe Svetskog prvenstva (FIFA+) je vrlo jednostavna. Potrebno je samo da ste na stadionu i da vam je uključeno lociranje, dok nakon toga program otvara vašu kameru i analizira teren. Nakon nekoliko sekundi uzima sve parametre potrebne za "pametno" praćenje utakmice. Slika koju gledate na kameri postaje interakivna i tu počinje prava zabava za sve one koji vole fudbal i gedžete.

Možete da kliknete na svakog igrača pojedinačno i iste sekunde možete da saznate sve statističke parametre koji se menjaju u realnom vremenu. Na primer, na utakmici Hrvatska - Japan na "Al Žanubu" očas posla videćete gde je sve Luka Modrić primio loptu i kojom brzinom se kreće, dok program automatski pokazuje i ostale njegove saigrače i "učitava" ko mu recimo utrčava u prostor i postaje opcija za dodavanje. Tu su naravno tačna dodavanja, posed lopte, dueli... Sve do detalja i sigurno će pre svega zabaviti mlađe generacije, ako im je draže da u toku utakmice gledaju u telefon umesto u teren.

Pri promeni poseda lopte, na ekranu dobijate informaciju kod kog igrača je u nogama (kao na video-igrama), dok možete da vidite i timske statistike. Gde najčešće ide lopta, kako probijaju poslednju trećinu... Ma sve što možete da zamislite, FIFA ništa nije zaboravila.

Sve ovo je tek u povoju i čak iako nama na prvu loptu deluje zanimljivo, ne i nešto što bismo redovno koristili na utakmicama, pitanje je trenutka kada će svuda zaživeti i postazi sastavni deo fudbala. Uostalom, kao što je to sada i VAR tehnologija, o kojoj smo do pre samo nekoliko godina slušali bajke. Sada je tu i neće "izaći" iz fudbala, samo će napredovati i postajati sve važnija, dok skroz ne potisne "prave sudije". Aplikacije pak najviše treba da se plaše komentatori, obavljeće posao umesto njih i neće iritirati. Bar tako misle fudbalski revolucionari...