U teškom periodu za ceo svet, u kojem nema nijednog značajnoj sportskog događaja, mnogi sa uživanjem gledaju sećanja i podsećaju se utakmica koje su im ulepšale određene periode, godine... Ili ceo život.

U grupu onih koje se večno pamte i koje uvek izazivaju najlepša sećanja sigurno je i čuveno četvrtfinale Svetskog prvenstva 2002. u Indijanapolisu, kada su naši košarkaši pobedili domaćina - SAD!

Tog leta, naš tim osvojio je do sada poslednje zlato, a put ka njemu bio je zaista impresivan. I vodio je preko ekipe koja je do tada bila nepobediva kada su je činili NBA igrači.

SAD Jugoslavija 78:81 Svetsko prvenstvo 2002 Indijanapolis cela utakmica snimak
MN Press 

Spletom okolnosti, Amerikanci su i pre tog meča bili "načeti", jer su u grupnoj fazi izgubili protiv Argentine (80:87), mada je dobro poznato i da u ekipi Svetislava Pešića nije sve štimalo od starta.

Pokazao je to i poraz protiv Portorika (83:85) i čuveni slučaj sa Vladimirom Radmanovićem, koga je popularni "Kari" izbacio iz ekipe jer je jeo bananu dok je selektor izdavao komande.

Na taj način, "finale pre finala" SR Jugoslavije i Amerike bilo je zakazano već u četvrtfinalu. I pobedio je naš tim, 81:78 (20:20, 20:16, 12:22, 29:20) sprečivši Amere da u svojoj kući osvoje zlato.

Do tog leta, bilo je nepojmljivo da tim SAD sa NBA igračima doživi neuspeh, ali Andre i Redži Miler, kao i Pol Pirs, Beron Dejvis, Ben Valas nisu bili dovoljni da se savladaju majstori iz Srbije.

SAD Jugoslavija 78:81 Svetsko prvenstvo 2002 Indijanapolis cela utakmica snimak
MN Press 

FIBA je ovog vikenda na svom YouTube kanalu postavila snimak te utakmice i dala dobar predlog kako da provedete ovo veče.

Podsetite se kako je kapiten Dejan Bodiroga bio do kraja uveren u pobedu i doneo je iako ga nije služio šut (1/7). Pogledajte i kako je Milan Gurović dao čuvene trojke u nizu, kako su Peđa Stojaković i Vlade Divac zajedno ubacili 36 poena...

Uživajte u ovom snimku. Večeras nećete naći bolje sećanje!