As Klivlend Kavalirsa, Lebron Džejms, jednoglasno je izabran u idealnu petorku NBA lige za sezonu 2008/09.

Za njega su glasala sva 122 člana žirija, kojeg sačinjavaju novinari i televizijski komentatori sa teritorije SAD i Kanade.

Pored najkorisnijeg igrača lige, u prvi tim su izabrani još Kobi Brajant (Los Anđeles Lejkers), Dvajt Hauard (Orlando), Dirk Novicki (Dalas) i Dvejn Vejd (Majami).

Džejms je odveo Kavalirse do najboljeg skora u regularnom delu sezone (66-16), bio je drugi strelac lige, osmi "kradljivac" lopti i deseti asistent, a imao je solidan učinak i u ostalim statističkim kategorijama.

"Dokazao je da može da radi sve", prokomentarisao je Majk Braun, trener "konjanika", koji su se bez poraza plasirali u finale plej-ofa Istočne konferencije.

Džejmsu je to drugi izbor u idealnu petorku NBA, Vejdu prvi, a Brajantu čak sedmi, po čemu su od aktivnih igrača uspešniji samo Tim Dankan sa devet i Šakil O'Nil sa osam izbora.

U drugu petorku imenovani su Kris Pol (Nju Orleans), Brendon Roj (Portland), Tim Dankan (San Antonio), Pol Pirs (Boston) i Jao Ming (Hjuston), a u treću postavu Čonsi Bilaps, Karmelo Entoni (obojica Denver), Toni Parker (San Antonio), Pau Gasol (LA Lejkers) i Šakil O'Nil (Finiks).

(MONDO)