Košarkaš Majami Hita, 40-godišnji Judonis Haslem objavio je da će i u predstojećoj sezoni nastupati za taj NBA klub, uz mogućnost produženja saradnje na kraju sezone.

Haslemu će ovo biti 18. sezona u dresu ekipe iz Floride i tokom nje će u junu proslaviti 41. rođendan.

Samo pet igrača u NBA ligi je provelo karijeru takvog trajanja u jednoj franšizi.

  • Dirk Novicki je proveo 21. sezonu u Dalasu,
  • Kobi Brajant 20. godina u Los Anđeles Lejkersima,
  • Tim Dankan 19. sezona u San Antoniju,
  • Džon Stokton 19 godina u Juti i
  • Redži Miler 18. godina u Indijani.

Haslem ne igra redovno, prošle sezone ušao je u igru na četiri utakmice i u poslednje četiri sezone postigao ukupno 76 poena.

Haslem je prošle sezone odigrao 4 utakmice, pretprošle 10, u 2017/18 nastupio je samo 14 puta, godinu ranije 16...

Trener Majamija Erik Spolstra ocenio je da njegov uticaj na tim dolazi iz onoga što govori i radi u svlačionici.

"On je neverovatana stena stabilnosti, liderstva i mentorstva", rekao je Spolstra.

Prema pravilima NBA lige, Majami ne može da pregovara sa Haslemom sve do 20. novembra, a svoj novi deveti ugovor najranije može da potpiše 22. novembra.

Taj ugovor će biti jednogodišnji i vredeće 2,5 miliona dolara.

Haslem će sledećim nastupom u dresu Majamija postati najstariji igrač franšize nakon što je poslednji nastup imao sa 40 godina i 66 dana, što je za tri dana manje od dosadanšnjeg rekordera Džuvana Hauarda.

Pored toga što je igrao za Majami, Haslem je u tom gradu i tu je i odrastao

Prošle sezone u NBA ligi pored Haslema igrala su još dva igrača sa 40 i više godina. To su Vins Karter koji se povukao sa 43. godine nakon kraja sezone i Džamal Kraford sa 40 godina koji još uvek nije potpisao novi ugovor sa Bruklinom, gde je završio prošli sezonu.

Haslem je vodeći skakač u istoriji Majamija, drugi po broju odigranih mečeva i minuta provedenih na terenu, iza Dvejna Vejda i na sedmom mestu liste strelaca u istoriji ekipe.

Sa Majamijem je osvojio tri titule - i onu sa Dvejnom Vejdom i Šakilom O'Nilom 2006. i još dve kasnije, sa Lebronom Džejsom, Vejdom i Krisom Bošom.

"Ovi momci mi veruju, ne samo zbog toga što sam uradio u prošlosti, već zato što me vide u teretani i Sali. Tamo ne sedim okolo i očekujem da me slušaju. Tamo zaradim njihovo poštovanje načinom na koji pristupim treninzima, video analizama, kako radim u teretani... To je razlika između mene i trenera. Nije stvar u tome da neko ne veruje treneru, već poverenje izgrađuje to kada se znojite sa tim momcima i kada znate kako se osećaju", rekao je Haslem o svojoj aktuelnoj ulozi.

I još je tu i iako više nije na terenu i te kako je bitan, jer nekad on umesto trenera drži tajm-aute ekipi. I to u velikom NBA finalu. Pogledajte.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

NBA