Srbija je zemlja košarke! Nakon velikih reprezentativnih uspeha tokom proteklih par decenija to su ove sezone dokazali i individualni uspjesi srpskih košarkaša. Najveći je napravio Nikola Jokić koji je posle fantastične sezone proglašen za MVP-a NBA lige, a u isto vreme Vasilije Micić je MVP Evrolige, dok je Miloš Teodosić MVP Evrokupa.

Njihov uspeh obradovao je proslavljenog srpskog košarkaša Ratka Vardu, koji je nosio dres 22 kluba u karijeri, među kojima je i dres Mege, i to u vreme kada su za ovaj klub igrali Jokić i Micić.

Često se u medijima prenosi njegova izjava da je na prvom treningu hteo da prebije mladog Nikolu Jokića, koji ga je pravio "budalom".

"Provlače se te reči 'hteo sam da ga prebijem'... Ja sam došao u Megu posle teške povrede najviše zbog Dekija (Milojevića, op.a.) i dao mi je taj zadatak da pokušam da budem mentor toj deci. Uglavnom, prvi trening u sali, igrali smo pet na pet ili tri na tri i mali je uradio neke poteze gde sam se izgubio. Samo sam se okrenuo i rekao 'ili ću ga prebiti ili da prestajem da igram košarku'. Sad se to provlači da sam hteo da ga prebijem mada tu ima i toga da sam možda hteo da odustanem nakon te povrede. Izdržao sam celu sezonu sa njima i nadam se, kao što je Miško rekao, da sam imao mali uticaj na razvoj - i Nikolin i tih dečaka u timu", rekao je Varda prilikom posete Banjaluci.

U razgovoru za MONDO prisetio se jednog od najdražih rođendanskih poklona koje je ikada dobio, majice sa pesmom koju je napisao Vasa Micić i poklonio mu.

"Poslao sam Vasi poruku nakon ovog njegovog uspeha, sa mnom ima lepu komunikaciju, zahvalio se. Šta god urade čestitam im, drago mi je što su i jedan i drugi napravili fenomenalne individualne uspehe", rekao je Varda, a onda je govorio u manje optimističnom tonu.

Naime, za razliku od brojnih ljubitelja košarke u Srbiji, Varda nije preterano euforičan, a evo i zašto.

"Sjajna je vest da imamo najbolje igrače na svetu, ali jedna stvar koja me tišti je to što je srpska liga katastrofalna. Liga kao liga faktički ne postoji! Dočekali smo da zemlja koja daje tako velike talente i ima reprezentativne uspehe, ima ligu koja traje 15 dana ili čak ni nema lige - igrate odmah plej-of. To je nešto što me zaista nervira, a svi pričaju o ovim uspesima. Jednog dana otići će Teodosić, Vasa, otići će Jokić, da li ćemo imati ko da nastavi dalje", upitao je nekadašnji dvostruki osvajač duple krune sa Partizanom, te osvajač ACB lige i Evrokupa sa Real Madridom.

Varda je poznat kao kritičar dovođenja velikog broja stranaca u našu košarku.

"Vratimo se na to kad sam ja igrao u Megi, nije bilo nijednog stranca, a bili smo u ABA ligi u sredini, igrali smo finale kupa, igrali smo polufinale našeg prvenstva. Kad se vratimo na Zokija Stevanovića te 1992. nije bilo stranca pa su bili prvaci Evrope. Stranac kao stranac vam je potreba, ali on treba da pravi razliku, a ne da popunjava broj. Ukoliko treba da se popunjava broj dajte priliku nekom mladom koji želi da uči. Ako imate sedam, osam stranaca jednostavno naši igrači propadaju, ne igraju i ne dobijaju ono što bi trebalo da dobiju. Momci koji igraju ovde igraju za smešne pare, dok stranci igraju za ogromne pare. To je nezamislivo i nedopustivo“, istakao je Varda.

Trofej sa Jokićem bio bi mu najdraži

Ratko Varda osvrnuo se na sezonu 2013-14 kada je kao veteran predvodio klince Mege u pohodu na trofej kupa Srbije.

"To je bila nova stranica u mojoj karijeri i bilo mi je da ne gledam sebe već da pomognem toj deci. Ispostavilo se kao uspešna sezona, donekle. Igrali smo to finale kupa sa Zvezdom, da smo ga uzeli to bi bio moj najdraži trofej sigurno. Jer od te dece, od 17 do 20 godina, igrali smo egal utakmicu i imali poslednji napad za pobedu protiv Zvezde koja je imala strašan tim"

On se osvrnuo i na finalnu seriju Košarkaške lige Srbije u kojoj je Zvezda povela protiv Mege ubjedljivom pobjedom 98:69.

"Žao mi je što je Mega izgubila 30 razlike i činjenice da se šansa tim nekim „malim“ klubovima ne daje često. Pominjem i tu 1983. kada je Šibenka osvojila prvenstvo, a isto je bila mali klub. Mega ima istorijsku šansu da sada kada prvenstvo Zvezdi ne znači ništa jer je osvojila ABA i igraće Evroligu, da pokuša da napadne taj trofej. Žao mi je što se utakmica završila na način na koji se završila, ali videćemo sledeću, pa možda i treću", rekao je Varda.

Intervju uradio: Goran Arbutina/Mondo.ba