Crvena zvezda u utorak je potpisala ugovor sa svojim trećem pojačanjem za sezonu 2021/22, Amerikancem Eronom Vajtom (28).

Dok su se danima unazad imena drugih košarkaša dovodila u vezu sa šampionom Jadrana i Srbije, kao i dok je udarna vest bila povratak Željka Obradovića u Partizan, crveno-beli su tiho dogovorili angažovanje potencijalno veoma važnog pojačanja.

"Eron Vajt poznat kao veliki borac i radnik, odličan skakač i defanzivac, koji za svoju poziciju ima dobar šut sa distance i koji igra sa velikom energijom svaki meč, predstavljaće veliko i vredno pojačanje za crveno-bele koje u narednoj sezoni ocekuju brojne obaveze i utakmice u četiri takmičenja", objavila je Zvezda u utorak uveče, nakon što je njegov dolazak potvrdio i agent Miško Ražnatović.

Eron Vajt dobro je poznato ime svima koji prate Evroligu. Uostalom, u Beogradu je igrao najvažnije utakmice u karijeri, i to u svojoj prvoj sezoni u najjačem takmičenju, 2017/18, kada je sa Žalgirisom nastupio na Fajnal-foru.

Nekadašnji student Ajove (2011/15) prethodno se dve godine navikavao na kontinentalnu košarku u Zenitu i Bonu, a onda je uz  trenera Šarunasa Jasikevičijusa i saigrača Vasilija Micića shvatio šta znači igrati u pobedničkom timu.

"Kada sam stigao, trener Jasikevičijus rekao mi je da me želi u svom sistemu. Uvek sam bio timski igrač i zato sve zasluge za svoje igre dugujem plejmejkerima, koji su me pronalazili u dobrim pozicijama na terenu", rekao je tada skromno Vajt. Iako su od tada prošle godine, on ne zaboravlja da je u Žalgirisu naučio šta znači timska, pobednička košarka.

"Prvi put u životu tu sam bio deo pobedničke košarkaške kulture. Borili smo se za titule, a u mojoj prvoj sezoni išli smo sve do Fajnal-fora Evrolige. A još važnije od toga je da sam u Kaunasu stekao prijatelje, počev od ljudi u timu, stručnom štabu, klubu, pa sve do navijača, koji i danas reaguju na sve što objavim na Instagramu, pitaju kako su članovi moje porodice...", rekao je Vajt.

ONDA JE DONEO POGREŠNU ODLUKU

MN Press eron vajt

Te 2018, Žalgiris je stao u polufinalu Fajnal-fora protiv Fenerbahčea, a onda je u borbi za treće mesto pobedio CSKA. Vajt je potom ostao još godinu u Litvaniji, pa se 2019. preselio u Armani. To je trebalo da bude iskorak za njega, ali se pokazalo kao jako loš potez.

U italijanskom velikanu krilni centar iz Ohaja odigrao je samo 15 utakmica u Evroligi i to sa simboličnom minutažom od 10 minuta po utakmici. Taj period pamti kao košmar.

"Izgubio sam ljubav za košarkom u Milanu. Moja uloga u timu nije bila onakva kakvu sam očekivao kada sam potpisao ugovor. Nisam igrao i nisam bio srećan zbog čitave situacije. Nisam video svrhu u tome da sedim na klupi, da ne nastupam i da se nerviram. Zato sam odlučio da odem. Bio mi je potreban tim u kojem ću završiti sezonu, vratiti samopouzdanje i opet uživati u košarci", rekao je Vajt.

Rešenje je pronašao u selidbi u ekipu Tenerifa, u kojoj je odigrao drugi deo sezone 2019/20, dobio minute (22 po meču), dobio loptu (7,3 poena u proseku) i došao sebi.

"Tamo sam opet zavoleo košarku", rekao je Amerikanac o toj odluci.

Prošlog leta Vajt se preselio u Panatinaikos, gde je bio saigrač našem Nemanji Nedoviću, imao nekoliko zapaženih nastupa i uprkos osrednjoj sezoni "zelenih" ipak dobio šansu da konstantno igra. Prosečno je postizao po 7,3 poena, uz četiri skoka po meču za 22 minuta na terenu.

Sada je pred Vajtom nova epizoda, a Radonjićevu veru u njega pokazalo je i to što ga je doveo među prvima u najavljenoj rekonstrukciji ekipe. Pred trofejnim trenerom Zvezde i stručnim štabom sada je zadatak da "probude" Vajta iz Žalgirisa.