Košarkaška reprezentacija Srbije propustila je veliku šansu da zaigra na Olimpijskim igrama, što znači da smo od osamostaljenja države samo jedanput bili na najvažnijem košarkaškom turniru - 2016. godine - i vratili se sa srebrnom medaljom oko vrata.

Postojali su svi uslovi da nastavimo kontinuitet na OI, ali smo odigrali jedan od najlošijih mečeva u poslednjih 20 godina, što bi Nemanja Bjelica rekao igra je bila "kao go**o", pa zbog svega toga mora da se stavi prst na čelo i razmisli kako dalje. Eurobasket kuca na vrata, na njemu ćemo igrati dogodine, a već bi trebalo da se formira i tim koji će igrati na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Srbija ima prilično veteransku reprezentaciju i neće biti gotovo nikakvo iznenađenje ako su mnogobrojni igrači iz aktuelnog sastava propustili poslednju šansu da zaigraju na Olimpijskim igrama.

"Težak poraz i treba da se vidi kako ćemo dalje. Ne bežim od odgovornosti i ja treba da se zapitam da li treba da igram više i da li ima smisla uvek odazivati se. Nije problem biti deo neuspeha, već očigledno ne mogu da pomognem ekipi. To nisam uradio večeras", poručio je Nemanja Bjelica kome su već 33 godine i očigledno je da je blizu odluke da stavi tačku na reprezentativnu karijeru.

Rano je govoriti ko će biti tu za Olimpijske igre za tri godine, i ko neće, ali pogled na krštenice igrača govori da ili ćemo imati jedan od starijih timova u Parizu - ili nam sledi ozbiljno podmlađivanje.

Nemanja Bjelica i Igor Kokoškov.
MN Press 

Od igrača koji su igrali na kvalifikacionom turniru u Beogradu - većina će ući u četvrtu deceniju kada dođe vreme za nove Olimpijske igre. Bjeličino godište ('88) je i Boban Marjanović, što znači da će do turnira u Parizu imati punih 36, godinu dana je još stariji kapiten Miloš Teodosić, dok je nešto mlađi ('89) Dragan Milosavljević, s tim da su njemu povrede sigurno skratile karijeru.

Stefan Jović takođe nije u "cvetu mladosti" i do idućih Olimpijskih igara će biti na pragu 34. rođendana, a aktuelni MVP Evrolige Vasilije Micić će proslaviti 30.

I bekovi Aleksa Avramović i Ognjen Dobrić su takođe rođeni 1994. godine, dok smo na krilu još iskusniji - Nikola Kalinić i Danilo Anđušić su '91. Jedini koji neće zakoračiti u četvrtu deceniju do Pariza je univerzalac Dejan Davidovac, rođen 1995. godine, dok je ubedljivo najmlađi Filip Petrušev (2000) koji bi za iduće Olimpijske igre trebalo da bude u najboljim godinama, ali će tu dosta zavisiti od njegove karijere pošto mu se predviđa odlazak u NBA ligu.

MN Press Srbija - Italija , kvalifikacija za OI

Od košarkaša koji su bili na spisku, ali na njih nismo mogli da računamo zbog povreda, tu su još i Miroslav Raduljica ('88), Nemanja Nedović ('91), Nikola Milutinov ('94), Marko Gudurić ('95)...

Vredi istaći i da će naši trenutno najbolji košarkaši biti u zrelim godinama. Bogdan Bogdanović će u Parizu proslaviti 32. rođendan, dok će Nikola Jokić imati punih 29, ali kod njih krštenica ne može da bude problem - eventualno zabrana NBA kluba da se odazovu ili umor, kao ovog leta.

Kod Jokića ni ugovor ne bi trebalo da bude problem, pošto će super-max potpisati ranije...

Nikola Jokić
Profimedia/Xinhua/Xue Yubin 

Takođe, imaćemo i Alekseja Pokuševskog, košarkaša Oklahome, kome će do Pariza biti tek 23 godine, dok preostaje da se vidi kako će se razvijati i Alen Smailagić, član Golden Stejta.

Oni su ovog leta preskočili obaveze s reprezentacijom kako bi se spremili za narednu sezonu, pa je donekle logično da neće poželeti da propuste još jedne Olimpijske igre. Naravno, igrači iz NBA lige teško da mogu da planiraju i jednu sezonu unapred, a ne tri, tako da je rano govoriti o tome da li ćemo ih imati ili ne za 2024, ali možemo da se nadamo da će nastaviti da se "razvijaju" u dobrom smeru.

Ono što zabrinjava pomalo je što mlađe selekcije Srbije nisu imale uspeha u prethodnih nekoliko godina i da proizvodnja talenata ne ide onim smerom na koji smo se nadali, ali verujemo da ćemo kao "zemlja košarke" ponovo podariti svetu - i nama - igrače na koje možemo da se oslonimo.

Moramo da gledamo ka budućnosti, nema vremena više za osvrtanje nazad...