/Piše Dragan Šutvić - mondo.ba/

Tadašnji Košarkaški klub Borac Nektar bio je za mnoge sinonim za košarku u Republici Srpskoj. Osvojio je sedam titula i u tri navrata je igrao na evropskoj sceni. Dva puta je učestvovao u Kupu Radivoja Koraća a jednom u Kupu Rajmonda Saporte, nakon što je postao šampion prve zajedničke lige BiH 2000. godine.

U septembru 1998. godine, Borac je debitovao u kvalifikacionoj fazi Kupa Radivoja Koraća, kada je upisao i prvu evro-pobedu, a prvi trijumf u grupnoj fazi evropskih kupova "pivari" su ostvarili pre 23 godine.

Na prelazu tog leta i jeseni, Borac je preko austrijskog Kapfenberga izborio pravo nastupa u grupnoj fazi Kupa Radivoja Koraća, a žreb u Minhenu spojio ga je sa turskim Tuborg Izmirom, italijanskim Dukatom (kasnije Montepaski Sijena) i hrvatskim Benstonom.

Meč sa Dukatom počeo minutom ćutanja u znak sjećanja na Milana Tošića – Prleta, nekadašnjeg igrača i trenera Borca, dugogodišnjeg košarkaškog radnika i bivšeg direktora dvorane Borik, koji je preminuo tog 13. oktobra u ranim jutarnjim časovima.

Takmičenje je, 7. oktobra, otvoreno porazom od Hrvata u Zagrebu (56:58), da bi šest dana kasnije igrači trenera Draga Karalića prvi put bili domaćini.

I stigli su do prve pobede - i to za sva vremena!

U Banjaluku je došao Dukato Sijena, klub koji je u ovom veku pod poznatijim imenom Montepaski četiri puta bio polufinalista Evrolige (2003, 2004, 2008. i 2011.), a na megdan Borac Nektaru tada su stigli sa samo šestoricom igrača!

Već je u to vreme NATO alijansa pretila bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije (koje je i usledilo nekoliko meseci kasnije, op.a.). Plašeći se, kako je saopšteno, "odmazde Srba", čak pet američkih košarkaša odbilo je da doputuje na ovaj meč!

Bili su to Kris Korkijani, Rejmond Ouz, Leri Midlton, Peris Brajant i Džon Tarner.

Jedan je ipak "smogao snage i hrabrosti" da se pojavi u banjalučkom hramu sporta – bio je to veteran Bred Rajt, kojeg je publika u Boriku pozdravila aplauzom, priredivši mu lep doček i u gradu.

Borac Banjaluka pobedio Montepaski Sijenu
MONDO/Dragan Šutvić 

Na kraju, meč je završen pobjedom Banjalučana rezultatom 55:52, a do pobede ih je predvodio legendarni kapiten Zoran Kukić sa 13 poena.

Strelci su još bili Vasilj Ševo i Tomica Zirojević sa 10, Miodrag Babić sa sedam poena, Saša Vujasinović sa šest, Boris Blagojević sa pet, te Saša Vuleta sa četiri poena.

Do kraja takmičenja u grupi, Borac Nektar je upisao po tri pobede i poraza, što nije bilo dovoljno za mesto u eliminacionoj fazi takmičenja...

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.