Ove sezone će se Košarkaška liga Srbije (KLS) zbog zgusnutog kalendara igrati u nikad kraćem izdanju, a kada je zvanično objavljeno kako će izgledati ovogodišnje izdanje domaćeg prvenstva predsednik Partizana Ostoja Mijailović oštro je kritikovao to rešenje. 

On je istakao da Partizan neće nastupiti u Superligi ukoliko se takmičenje bude igralo u predloženom formatu, a sada je došao i odgovor KLS-a. U zvaničnom saopštenju koje potpisuju predsednik Udruženja klubova Košarkaške lige Srbije Darko Jovičić i direktor takmičenja KLS-a Aleksandar Grujin rukovodstvo takmičenja je odgovorilo na tvrdnje predsednika KK Partizan.

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Košarkaška liga Srbije je prinuđena da na ovaj način, putem medija, odgovori na navode predsednika KK Partizan kako se košarkaška javnost ne bi dovela u zabludu.

Odredbe Statuta UK KLS se ne odnose na određivanje formata takmičenja, pa samim tim Statut UK KLS ne može ni biti prekršen. Skupština Košarkaške lige Srbije, u čijem radu učestvuje i KK Partizan, pre početka svake takmičarske sezone usvaja kalendar takmičenja i Propozicije takmičenja. Napominjemo da je kalendar KLS uslovljen kalendarima regionalnih i evropskih takmičenja kao i aktivnostima košarkaške reprezentacije Srbije.

Što se tiče navoda koji se odnose na odigravanje završnice takmičenja KLS, ističemo da su članovi Skupštine UK KLS doneli odluku o kalendaru a da se prvenstvo domađeg terena određuje na isti način kao i godinama unazad, u skladu sa Propzicijama takmičenja KLS (član 5 stav 6 „ Prednost domaćeg terena u plej ofu utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: plasman u grupi, plasman u Prvoj ABA ligi, pa plasman u KLS.“).

Na kalendar KLS je direktno uticala odluka ABA lige, da svoj plej of proširi, koju je KK Partizan podržao. Ističemo i to da predlog KK Partizan da se završnica KLS igra po sistemu fajnl fora nije naišao na podršku nijednog člana Predsedništva UK KLS.

Napominjemo da Košarkaška liga Srbije nije „privatizovana“ kako navodi gospodin Mijailović već da podjednako pripada svim klubovima članovima UK KLS. Sve odluke u okviru KLS se donose većinom glasova članova Skupštine UK KLS. Cilj KLS je da svim učesnicima takmičenja omogući isti tretman kao i to da se kvalitet košarke konstantno podiže. Žao nam je što KK Partizan to ne prepoznaje", navodi se u saopštenju. 

Da podsetimo, ove sezone će u Superligi igrati tri najbolja tima iz ABA lige (Crvena zvezda, Partizan i FMP) kao i najbolja ekipa iz preliminarne faze u kojoj igraju šest najboljih timova iz KLS-a kao i Borac i Mega.

Ono čime Partizan nije zadovoljan je to što bi prednost domaćeg terena u finalnoj seriji imala najbolje rangirana ekipa iz regularnog dela ABA lige, a to je ove sezone Crvena zvezda.