Nikola Jokić će igrati za Srbiju na predstojećem Evropskom prvenstvu, potvrdio je KSS! Ono što se juče moglo nagovestiti iz poruke njegovog agenta Miodraga Ražnatovića, danas je dobilo i zvaničnu potvrdu.

Jokić je ragovarao sa selektorom Svetislavom Pešićem i "stavio mu se na raspolaganje" za predstojeći Evrobasket, odnosno učestvovaće i u kvalifikacionom prozoru u avgustu. Tako će Srbija napasti zlato na EP sa najboljim igračem sveta, dvostrukim uzastopnim dobitnikom nagrade MVP u NBA ligi.

"Učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom", poručio je direktor reprezentacije Dragan Tarlać i potomprešao na ne tako lepe vesti.

"Sa druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahteva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvesno, jer procene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo takođe u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguća".

MN Press Nikola Jokić

Tarlać je poručio i da se redovno razgovara sa svim kandidatima za državni tim, prate njihove igre i "različite situacije u zahtevnoj zavšnici klupske sezone", a najviše problema je pred prve obaveze u kvalifikacijama za SP.

"Naročito je kompleksna situacija u vezi prva dva meča koji nas očekuju, protiv Letonije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumevanje i strpljenje. Ono što je izvesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti sa nacionalnim timom tokom jednog leta".

Anketa

Da li će Srbija sa Jokićem osvojiti Eurobasket?


Prve obaveze reprezentacije Srbije biće tokom juna i jula. Prvo će u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naš tim 30. juna igrati protiv Letonije u Rigi, dok će 3. jula u Nišu srpska reprezentacija dočekala nacionalni tim Belgije.

Krajem avgusta sledi nova runda kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u novoformiranoj grupi gde će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske. Nakon toga, na programu je Evropsko prvenstvo od 1. do 18. septembra 2022.

Podsetimo, Srbija na Eurobasketu u grupnoj fazi igra protiv Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.