Srbija je prošla na Svetsko prvenstvo u poslednjem trenutku. Uhvatila je poslednji let za Mundobasket pobedom protiv Velike Britanije u Beogradu (101:83). Bilo je teže nego što rezultat govori, posebno u prvom poluvremenu u kom su gosti pretili. U nastavku je sve došlo na svoje.

Jedan od igrača koji ima velike zasluge za to svakako je Aleksa Avramović, ujedno i najefikasniji akter meča (20, 4/4 za dva, 2/4 za tri, 6/6 penali). Preuzeo je odgovornost, pogodio neke teške šuteve i pomogao nacionalnom timu da prođe. "Oni su došli ovde rasterećeni, dugo igraju zajedno i zbog toga je bilo teže. Mi smo u meč ušli sa velikom željom, ali i dosta grešaka. Bili su u egalu. Posle smo zbili redove, poštovali principe u odbrani i napadu, od toga su došli laki poeni, šutevi za tri poena, tranzicija, ukrali smo par lopti. Imali smo nalet u drugom poluvremenu, podigli razliku i pobedili", rekao je Avramović.

Nije želeo sebe da stavlja u prvi plan. "Uvek je lepo kada igram za reprezentaciju, osećam se ponosno i to je jedan od tih dečačkih snova kada krenemo da se bavimo košarkom. Mnogo igrača je prošlo kroz ove kvalifikacije, cikluse, ne bih sebe da izdvajam. Svakim novim dolaskom bogatiji si za iskustvo, nema lepšeg osećaja od nošenja ovog dresa. Nema nikakvog posebnog isticanja, znamo svi šta igranje za Srbiju znači. Trudimo se da podižemo nažu formu, da se bolje upoznamo, da nam to bude lakše na narednim okupljanjima. Problem je što u svim tim 'prozorima' ima drugih igrača, nije lako, ali smo ispunili cil i presrećni smo."

Na pitanje da li su igrači bili zabrinuti i pod pritiskom zbog iznenađenja i ispadanja drugih timova, poput Argentine, imao je zanimljiv odgovor. "Zabrinuti ne, pod pritiskom da. Bilo je mnogo igrača tokom svih ovih 'prozora', znali smo da sve sad staje u jedan meč i naravno da smo videli šta se desilo nekim drugim zemljama na drugim kontinentima. Videli smo da je Argentina ispala iako je bila u punom sastavu, izgubila je od Dominikane. Svesni smo bili da postoje iznenađenja, ali smo od prve sekunde verovali u pobedu. Bilo je grešaka i dobrih stvari, ali smo stvarno dali sve, izgarali smo na terenu, publika je to znala da prepozna i zahvalni smo im na tome."

Aleksa Avramović izjava MONDO/Nemanja Stanojčić

Pogledajte i detalje sa meča:

MN Press v britanija srbija