Osvajanje Kupa Radivoja Koraća ekipama obično da vetar u leđa, pojača osvajaču samopouzdanje i donese mu i dozu rasterećenosti. Tako obično biva, ali ove zime Crvena zvezda Meridianbet doživljava sve suprotno, jer je nakon uspeha u Nišu doživela drastičan pad forme koji iz utakmice u utakmicu pojačava već uključene alarme na Malom Kalemegdanu.

Dugogodišnji Zvezdin "dželat", Alba, održala je crveno-belima košarkašku lekciju u završnici utakmice u hali "Pionir", koju je potpuno utišala, isisala svu energiju iz nje i ostavila i navijače u čudu - šta se to dogodilo Crvenoj zvezdi? Taj šok trgnuo je Zvezdu da odigra ravnopravnije protiv Bajerna u Minhenu, da na "pogon" Nemanje Nedovića stekne velikih devet poena prednosti pet minuta pre kraja, ali je onda doživela potpuno pomračenje i primila 20 poena u poslednjih pet minuta. I opet je kao i protiv Albe nestrljivo srljala u napad, tražeći trojku koja bi donela pobedu i bila deljena na mrežama, ali ne i igru kojom je došla nadomak pobede u Minhenu. Luka Vildoka i Fakundo Kampaco pokušavali su da se istaknu, promašivali su trojke u serijama (5/20 zajedno) i Zvezda je ponovo izgubila.

A onda je usledio najbolniji poraz od svih i uz Zadar sigurno najbolniji ove sezone - od Cibone. Crvena zvezda odigrala je u nedelju u Zagrebu mlako i na momente potpuno dekoncetrisano u odbrani, a u napadu je onako kako su Zagrepčani i hteli, jer su domaći i oslobodili prostor da crveno-beli "ispale" desetine trojki (čak 41!). Zvezda je u takvoj situaciji odustala od svoje igre, samo šutirala i šutirala i kao da nije prepoznala postavljenu zamku koja je postavljena da je odvede u poraz. I zaista se "upecala" i izgubila.

Duško Ivanović je posle Albe rekao da "ozbiljna ekipa ne može tako da igra", ukazujući na čak 28 ispaljenih trojki i pet pogodaka. Potom je posle Bajerna rekao da njegov tim čeka da vreme prođe umesto da "završi" utakmicu i da pada u odbrani, a onda je u Zagrebu ponovio ono što je potpuno očigledno - da Zvezda ne može sebi da dopusti da odigra kao u Draženovom domu. Njegove reči su pokazivale očiglednu ljutnju, ali ipak ništa nisu promenile iz meča u meč.

Minulog vikenda, crveno-beli silom prilika nisu imali kapitena Branka Lazića, verovatno odlukom trenera nisu računali na Bena Bentila (nije bio u sastavu) i Ognjena Kuzmića (nula minuta) i ponovo su podbacili i ujedno ugrozili sebi borbu za prvo mesto protiv Partizana. Zvezda nema mnogo vremena da reaguie, ali je reakcija neophodna i mora da bude veoma brza, jer iako će plasman u Top 8 neizbežno sve manje biti tema kada su crveno-beli u pitanju, već u četvrtak stiže dvostruki uzastopni prvak Evrope, Efes, a u ponedeljak se igra jako važan "večiti" derbi protiv Partizana. A Zvezdine igre, broj šutnih trojki, primljenih poena i iznenađujuće haotičan napad ne slute na dobro po crveno-bele.