Legendarni trener Sirakjuz univerziteta i član Kuće slavnih u Springfildu Džim Bohejm (78) više nije trener ove NCAA ekipe. On je odlučio da se penzioniše nakon 47 godina trenerske karijere. Bohejm je karijeru započeo na mestu gde je i sada završava, u Sirakjuzu. On je sa 25 godina krenuo da se bavi trenerskim poslom kao pomoćnik a kasnije i kao prvi trener Sirakjuza, samo tri godine nakon toga.

Bohejm je drugi trener po broju dobijenih mečeva u prvoj divizij NCAA lige, pobedio je u 1015 utakmica. Više od njega ima samo Majk Kžiževski, nekadašnji trener Djuka sa 1202 pobede u periodu od 1980. do 2022. Upravo je Bohejm bio pomoćnik Kžiževskom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, 2012 u Londonu i u Rio de Žaneiru 2016. godine. Takođe se našao u stručnom štabu na Mundobasketu u Turskoj 2010. i u Španiji 2014, sa svih turnira se vraćao sa zlatnom medaljom.

Sirakjuz je pod Bohejmovim vođstvom izrastao u jedan od najboljih koledža za mlade igrače u Americi. Sa Karmelom Entonijem u ekipi je 2003. godine osvojio  šampionsku titulu NCAA lige, dok je četiri puta zaustavljen na Fajnal-foru, a njegova ekipa je ukupno učestvovala u 35 plej-of serija. Loši rezultati u proteklih pet sezona su ga naveli na razmišljanje o penziji, jer je Sirakjuz od poslednja četiri plej ofa propustio tri, a ni ove sezone neće učestvovati na "martovskom ludilu", pa je rastanak neminovan.

Nakon tesnog poraza od Vejk Foresta u sredu (8. mart) 77-74 Bohejm je presekao i rekao da je ovo ipak kraj karijere. "Kao što sam rekao od prvog dana kada sam počeo da radim ovde, univerzitet me je angažovao i njihov je izbor šta žele da rade, uvek imam izbor da odem u penziju, ali njihova je odluka da li ću biti trener ili ne. Imao sam sreće što sam mogao da treniram ekipu ovako dugo." izjavio je legendarni stručnjak.

Nakon objave penzionisanja oglasio se i univerzitet sa emotivnom porukom. "Nema sumnje da naš košarkaški program ne bi bio toliko jak kao što jeste bez Džima Bohejma. On je uložio veći deo svog života u izgradnju ovog programa i treniranje generacija studenata-sportista, da bi oni predstavljali svoj Univerzitet sa ponosom", rekao je Kent Siverud, rektor koledža.

Člana Kuće slavnih će na klupi zameniti njegov pomoćnik i nekadašnji igrač Adrijan Otri (51). On je pod Bohejmovom trenerskom palicom igrao od 1990. do 1994. godine, a stručnom štabu se priključio 2011. godine i od tada čeka svoju šansu.