Selektor Srbije Svetislav Pešić saopštio je spisak reprezentacije pred Mundobasket, a na njemu nema dve velike zvezde. Kao što je bilo i najavljeno, Nikola Jokić i Vasilije Micić nisu deo tima tima koji će se boriti na Svetskom prvenstvu, a selektor Srbije posebno je govorio o njima dvojici na konferenciji za medije.

Pred okupljenim novinarima Pešić se osvrnuo na razgovore koji je vodio sa centrom Denvera i novim plejmejkerom Oklahome, koji su mu objasnili da neće obući dres Srbije! 

"Dugo smo razgovarali na tu temu sa njim. On je zamolio da ove godine preskoči. Imao je tešku sezonu sa mnogo povreda, nekoliko njih koje su ga izbacile iz ritma. Potpisao je novi ugovor, tri nedelje je bio u Juti, pa u Las Vegasu. Obnovio je povredu ramena i fizički nije u dobrom stanju", rekao je Pešić i zatim prokomentarisao situaciju sa Nikolom Jokićem: "Obavljeno je nekoliko razgovora, to su bili razgovori najbolji koje sam imao sa igračima. Istrošio se i mentalno i fizički, nije spreman da preuzme odgovornost. Nije na spisku! Ja bih voleo da pričamo o igračima koji su na spisku, a videćemo kasnije da li će vas to zanimati."

Mondo / Uroš Arsić Okupljanje Košarkaške Reperzentacije

Selektor Srbije upitan je da li postoje neki skriveni razlozi iza odbijanja igranja za Srbiju pojedinih košarkaša. "Te emotivne parole ko je zaslužan ko nije, mi smo na tu temu poprilično jasno govorili tokom prozora. Ne vraćamo se šta je bilo i kako, gledamo da vidimo svi ovi momci koji su prihvatili poziv da iskoriste šansu. Siguran sam da se oni raduju pozivu. Neki igrači koje smo ovde spomenuli, nema nikakvih tajni. Jasno je. Pretpostavljam da su mnogi razočarani, jer se uvek pomisli da je nešto urađeno i da se ne kaže prava istina, prave istine nema. Prava istina je ova koju ja saopštavam. Nemam nijedan razlog da ne kažem pravu istinu. Sa svim igračima je obavljen razgovor. Prioriteti u svim našim životima su se promenili, nije isto kao pre 20 godina, a i tada je bilo otkazivanja, pa se to zaboravi. Otkazivali su i kod Danilovića u generaciji i kada sam ja vodio, otkazivale su legende. Ne mogu da odgovore fizički i mentalno, postoje subjektivni razlozi, kažem kako je, to je to. Ponavljam, razgovori su bili na gospodskom nivou, na drugarskom. Prihvatma, žao mi je. Svi smo malo razočarani ako neki važni igrači nisu u mogućnosti da igraju. Naši ciljevi se neće menjati. Ostjau isti, mi želimo na Olimpijske igre po svaku cenu. Siguran sam da ovi momci koji su tu i koji vas čekaju, oni su spremni da daju maksimum. I sa Jokićem i Micićem, Kalinićem, Lučićem, naši ciljevi se ne menjajju. Idemo da napravimo prolaz na Olimpijske igre i to je to. Ako se ukaže prilika za više ciljeve, borićemo se, znamo u kojoj zemlji živimo, zemlji koja voli i podržava", rekao je Pešić!

Podsećamo, Srbija će krajem avgusta i početkom septembra igrati na Mundobasketu u Aziji, a ovo je spisak igrača na koje Svetislav Pešić računa: Aleksa Avramović, Dušan Belsać, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Flip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović. 

MONDO/Uroš Arsić Konferencija KSS

BONUS VIDEO:

Selektor Pešić stigao na konferenciju Kurir sport