Košarkaši Srbije konačno su doputovali u Manilu gde će učestvovati na Svetskom prvenstvu od 25. avgusta do 10. septembra, a kao što je odavno poznato na konačnom spisku nije bilo najboljeg srpskog igrača Nikole Jokića. Nakon što je osvojio šampionski prsten sa Denverom, Jokić je tražio duži odmor na kome će razmisliti o nastupu za "orlove", a selektora Svetislava Pešića obavestio je o svojoj konačnoj odluci samo dan pre objavljivanja šireg spiska.

Na kraju je objašnjeno da je Jokić odustao jer nije "mentalno spreman da ponese toliki pritisak ovog leta", zbog čega su mu mnogi zamerili jer nije prvi put da odbija da igra za reprezentaciju. Ipak, brojne košarkaški stručnjaci stali su u njegovu odbranu, a među njima je i Miroslav "Muta" Nikolić.

"Muka mi je od ‘mučenja’ Nikole Jokića. Čovek je umoran, iscrpljen dugom NBA sezonom. Pa, je l' igrao u Kini 2019, pa prošle godine na Evropskom prvenstvu. I u prošlosti su otkazivali, pa šta... Niko se ne tera u nacionalni dres. I šta znače prozivke da nisi patriota ako se ne odazoveš selektoru. A neki pominju stranca u srpskoj reprezentaciji, pa njega bi platili. Bolje bi nam bilo da se vratimo na sistem premija (igrači i stručni štab, prim. aut.) kao nekada. Vremena se (ne) menjaju. Lično i trenerski, ne želim stranca u dresu Srbije", naglasio je Nikolić u intervjuu za "Sport Klub".

Uprkos svemu, Nikolić ističe da je optimista kada je u pitanju nastup reprezentacije Srbije na Mundobasketu, iako je Pešić imao nikad veći broj "otkaza" uoči turnira. Pa tako osim Jokića nema ni Micića, Kalinića i drugih košarkaša...

"Imamo odličnu ekipu, bez obzira na otkaze i povrede. Sa Bogdanom Bogdanovićem i Nikolom Milutinovim, kao iskusnim predvodnicima, kvalitet za medalju", istakao je Nikolić koji je sa reprezentacijom Srbije (ranije i Jugoslavije) osvajao brojne medalje na najvećim takmičenjima kao pomoćni trener.

BONUS VIDEO:

Kult reprezentacije i Jokić MONDO